Linkovi

Otkrivena nova skladišta oružja u Avganistanu - 2002-06-17


Pentagon je saopštio da se duga pretraga i lov na begunce Al-Kaide širom Avganistana i dalje isplate. Naèelnik združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga Rièard Majers je naveo da je pronadjeno nekoliko velikih skladišta oružja tokom prošle dve nedelje.

“ Amerièke i koalicione snage su pronašle nekoliko skladišta oružja, ukljuèujuæi raketne granate i lansere, ruèno oružje i municiju--stotine hiljada granata, minobacaèe, èak i trideset ruènih raketa, kao i rakete zemlja- vazduh. “

General Majers je ukazao da je to najveæi broj raketa tog tipa pronadjen od ulaska amerièkih trupa u Avganistan krajem prošle godine. Iako su amerièki funkcioneri bili zabrinuti prošle godine zbog pretnji ruènim raketama amerièkim avionima , nije bilo izveštaja da je i jedan avion oboren.

U medjuvremenu, amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je saopštio da je još jedan broj pakistanskih vojnika prebaèen na pakistansku granicu sa Avganistanom. Ramsfeld je to ocenio kao dobar potez u naporima za hvatanje begunaca al-Kaide i Talibana koji možda prelaze preko porozne avganistansko-pakistanske granice. Ramsfeld je takodje ukazao da je slanje pakistanskih trupa na granicu sa Avganistanom oèigledan nagoveštaj popuštanja napetosti izmedju Pakistana i Indije.

“ Na njima je da to okarakterišu kao odraž dodatnog popuštanje napetosti, ali oèiglesdno je da imaju izbor. Za nas je korisno što su poslali svoje trupe na granicu sa Avganistanom.“

Sekretar za odbranu Ramsfeld se upravo vratio u Vašington iz posete inostranstvu, ukljuèujuæi posetu Indiji i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG