Linkovi

Samoubilaèki napad u Pakistanu - 2002-06-14


Amerièki i pakistanski funkcioneri kažu da je automobil-bomba eksplodirao na oko 15 metara od amerièkog konzulata u centru Karaèija. Funkcioneri veruju da je napad bio delo bombaša samoubice koji je bio u vozilu. Medju poginulima su jedna žena i dva policajca koji su obezbedjivali konzulat. Lekari kažu da medju povredjenima ima ozbiljno ranjenih. Snažna eksplozija dogodila se oko podneva. Na mesto eksplozije odmah su stigle spasilaèke ekipe i ekipe hitne pomoæi, a policija je zabranila pristup konzulatu i okolini. Eksplozija je ostavila veilki krater na ulici i okolna vozila pretvorila u olupine. Deo debelog zaštitnog zida oko konzulata je srušen, a prozori na svim okolnim zgradama su porazbijani. Predstavnik amerièke ambasade u Islamabadu Mark Ventvort kaže da niko od Amerikanaca nije poginuo, ali da su neki od osoblja konzulata lakše ranjeni:

”Jedan amerièki stražar marinac i pet pakistanskih službenika konzulata pretrpeli su manje ozlede od krhotina. Mnogi prozori na konzulatu su porazbijani, a štete ima i na zgradi.“

Posle napada konzulat je zatvoren za normalno poslovanje, a službenici su poslati kuæama. Za sada niko nije preuzeo odgovornost. Ovo je bio drugi napad ove vrste u komercijalnom sedištu Pakistana, Karaèiju, u poslednjih mesec dana. 11 Francuza i dva Pakistanca poginuli su u eksploziji automobila-bombe, u maju, ispred jednog luksuznog hotela u gradu. Funkcioneri sumnjaju da su najnoviju akciju izveli ekstremisti povezani sa al-Kaidom. Saradnja Pakistana sa Sjedinjenim Državama u ratu protiv terorizma razgnevila je mnoge islamske grupe u toj zemlji. Sjedinjene Države i Britanija su veæ smanjile broj svojih diplomata u Pakistanu zbog opasnosti od teroristièkih napada. 15 stranaca, ukljuèujuæi Amerikance, ubijeno je u raznim incidentima koji su se od poèetka godine dogodili u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG