Linkovi

Amerièki sekretar za odbranu u poseti Indiji - 2002-06-12


U govoru održanom neposredno pred odlazak iz Nju Delhija, sekretar Ramsfeld je rekao da nema èvrste dokaze o tome koliki je taèan broj pripadnika Al Kaide koji operišu u blizini ”linije kontrole,“ u Kašmiru ali je dodao da veruje da je Al Kaida prisutna u toj regiji.

”Video sam indikacije da pripadnici Al Kaide operišu u toj oblasti, u blizini linije kontrole Kašmira.“

Gospodin Ramsfeld nije rekao da li veruje da elementi Al Kaide operišu samo na indijskoj ili pakistanskoj strani linije kontrole ili na obe njene strane. Prošlog meseca indijski ministar odbrane je izneo optužbu da su operativci Al Kaide bili aktivni u Kašmiru, ali su funkcioneri State Departmenta saopštili su da nemaju dokaze koji podržavaju te tvrdnje.

Sekretar za odbranu je odao priznanje Pakistanu zbog toga što je pomogao u lociranju i hapšenju operativaca Al Kaide u tom regionu. Njegovi komentari su usledili nakon sastanka sa indijskim premijerom Atalom Biharijem Vadžpajiem i drugim visokim funkcionerima. Gospodin Ramsfeld je istakao da je diskutovao o slanju terenskih elektronskih senzora u Kašmir kako bi se pomoglo Indiji u spreèavanju prekograniène infiltracije. Medjutim, on je dodao da nikakva odluka nije doneta o moguæem snabdevanju Indije tom savremenom tehnologijom.

Gospodin Ramsfeld je najnoviji u nizu visokih funkcionera koji su posetili Nju Delhi i Islamabad u okviru medjunarodnih nastojanja da se ublaži tenzija izmedju dva nuklearna suseda u jugo istoènoj Aziji. Sekretar za odbranu je rekao da je situacija izmedju Indije i Pakistana i dalje zategnuta, ali je odao priznanje koracima koje je Indija preduzela poslednjih dana u cilju ublaženja zategnutosti.

”Mi priznajemo èinjenicu da je Indija nedavno preduzela niz koraka koji su bili od koristi. Na primer dopustila je preletanje pakistanskih komercijalnih aviona preko svoje teritorije. Indija je takodje saopštila da æe imenovati svog ambasadora u Pakistanu i najavila povlaèenje svojih pomorskih snaga ka jugu.“

Indijski funkcioneri istièu da su preduzeli korake koje je gospodin Ramsfeld pomenuo jer su primetili pad broja militanata koji prelaze pakistansku teritoriju u deo Kašmira koji je pod indijskom kontrolom. Pakistan je saopštio da su sve infiltracije obustavljene i demantovao da aktivno podržava militante. Sekretar Rumsfeld je istakao da Sjedinjene Države i Indija dele zajednièki cilj, a to je okonèanje preko-graniène infiltracije u Kašmiru i teroristièkih aktivnosti u toj regiji. On je dodao da te ciljeve deli još 60 zemalja širom sveta koje su se ujedinile u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG