Linkovi

Kongres raspravlja o tome šta se znalo o teroristima - 2002-06-05


Kongresne službe treba da informišu zakonodavce o specifinim pitanjima izvuèenim iz desetina hiljada stranica dokumenata. Mešoviti odbori Senata i Predstavnièkog doma razmatraæe propuste obaveštajnih službi pre 11. septembra i naèine na koje bi se mogli spreèiti napadi u buduænosti. Zakonodavci su se juèe saglasili o zadacima pretresa, i razmotrili kako da nastave istragu. Demokratski senator Bob Grejem, iz Floride, predsedava zajednièkim odborom Senata i Predstavnièkog doma:

“Od obilja materijala sada sastavljamo mozaik da bismo ustanovili znaèenje svega toga. Posvetiæemo se potom bitnom pitanju kakve se lekcije mogu izvuæi, i kako bismo pomoæu njih mogli da smanjimo izglede da se 11. septembar ponovi.”

Do pretresa je došlo nakon izveštaja da Federalni istražni biro - FBI - i Centralna obaveštajan služba - CIA - nisu adekvatno reagovale na nagoveštaje o teroristièkim aktivnostima pre 11. septembra prošle godine. Predsednik Džordž Buš je juèe potvrdio da dve agencije nisu razmenjivale informacije pre 11. septembra. Ali on je takoðe rekao da nije video dokaze da su teroristièki napadi mogli biti spreèeni da je bilo bolje saradnje izmeðu FBI-ja i CIE.

XS
SM
MD
LG