Linkovi

Pakistan je saopštio da æe upotrebiti svu silu da bi se odbranio od eventualnog napada Indije - 2002-05-22


U pakistanskom saopštenju se istièe da bi Indija trebalo da se uzdrži od tako otvorenog ratnog huškanja i da bi umesto toga trebalo da se usredsredi na rešavanje spornih pitanja mirnim putem. Takodje se istièe da Pakistan ima sposobnost da odogovori na svaku neodgovornu avanturu Indije svom silom. Danas je održan zajednièki sastanak pakistanskog kabineta i Saveta za nacionalnu bezbednost na kome je razmotrena zategnuta situacija sa Indijom. U razgovoru sa novinarima posle tog sastanka, pakistanski ministar inostranih poslova Abdul Satar izjavio je da je njegova vlada obeæala da pakistanski deo Kašmira neæe biti korišæen za teroristièške aktivnosti: ”U našoj zemlji smo preduzeli oštre mere da bi suzbili terorizmam i ekstremizam. Oni u Indiji koji optužuju Pakistan za podstrekavanje terorizma ne shvataju da je Pakistan bio i da je i dalje spreman da pozove medjunarodne posmatraèe koji bi verifikovali naše izjave. Mi smo takodje sugerisali da medjunarodne humanitarne organizacije pošalju svoje predstavnike na obe strane granice i uvere se da se radi o autohtonoj borbi za slobodu“.

Satar je takodje rekao da bi medjunarodna zajednica trebalo da izvrši pritisak na Indiju kako bi ta zemlja smanjila vojnu zategtnutost: ”Pakistan je za mir. Pakistan se protivi ratu i Pakistan želi da na svaki naèin doprinese smanjenju zategnutosti u južnoj Aziji i oèuvanju mira u ovom važnom regionu“.

Zategnutost izmedju Indije i Pakistana je dodatno porasla posle prošlonedeljnog napada na bazu indijske armije u Kašmiru. Indija je za taj napad, u kojem je poginulo najmanje 30 osoba, optužila islamske militante koje podržava Pakistan. Dve susedne zemlje su duž zajednièke granice rasporedile gotovo milion vojnika. Indija i Pakistan su veæ vodili dva od svoja tri medjusobna ratna sukoba, oko Kašmira. Proteklih godina, obe zemlje su razvile nuklearno oružje i postoji bojazan da bi obnovljeni sukob izmedju njih mogao da dovede do nuklearnog rata u tom delu sveta.

XS
SM
MD
LG