Linkovi

Balkanska saradnja u borbi protiv kriminala - 2002-05-08


Napredak u odnosima Jugoslavije i Hrvatske nastavljen je potpisivanjem sporazuma o saradnji ministarstava policija dve zemlje na suzbijanju meðunarodnog kriminala i terorizma. Ministri unutrašnjih poslova Jugoslavije i Hrvatske Zoran Živkoviæ i Šime Luèin dogovorili su se, izmeðu ostalog, da predlože svojim vladama da u vreme letnje sezone od 1. juna do 30. septembra graðani dve zemlje mogu da ulaze u Hrvtsku, odnosno Jugoslaviju uz turistièke propusnice. Jugoslovenski ministar Živkoviæ tom prilikom je rekao da to znaèi kako æe državljani Republike Hrvatske i SRJ moæi da ulaze iz jedne zemlje u drugu bez prethodno pripremljenih viza. To su propusnice koje daju moguænost da državljani jedne države mesec dana borave u drugoj državi, rekao je ministar Živkoviæ.

O švercu cigareta kao jednom aspektu meðunarodnog kriminala raspravljaæe se za dva dana u Prištini na regionalnoj konferenciji ministara finansija. Tim povodom potpredsednik srpske Vlade i šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Èoviæ izjavio je da ta konferencija predstavlja dokaz da je na Kosovu reè o multinacionalnom kriminalu i da je ta Pokrajina još crna zona koja se može rešiti samo saradnjom UNMIK-a, kosovskih Albanaca i vlasti u Beogradu. Èoviæ je, takoðe za petak, najavio sastanak sa najvišim državnim funkcionerima u Koordinacionom centru na kome æe biti reèi o situaciji na Kosmetu i pristupu države rešavanju problema u toj Pokrajini. Na taj naèin æemo, ubeðen sam, razrešiti, još jedan problem i eliminisati i sve potencijalne nesporazume vezane za meðustranaèka i liderska obraèunavanja preko leða Kosova i Metohije i preko leða tog naroda, rekao je Èoviæ. Osim o stanju na Kosovu u Beogradu se vode i veoma žuène polemike o odnosima sa Crnom Gorom. Demohrišæanska stranka Srbije veæ je prikupila 100.000 potpisa koliko je potrebno za raspisivanje referenduma o samostalnosti Srbije. Lider te partije i srpski ministar pravde Vladan Batiæ najavio je da æe prikupljanje potpisa biti nastavljeno do 28. juna, izrazio uverenje da æe potpis za referendum dati više od tri stotina hiljada graðana Srbije i odbacio optužbe da njegova stranka krši koalicioni sporazum te da, zbog sprovoðenja Sporazuma o preureðenju odnosa Srbije i Crne Gore, nije pravi trenutak za prikupljanje potpisa.

Predsednica Skupštine Crne Gore Vesna Peroviæ izjavila je u Beogradu da crnogorske politièke stranke koje su glasale za usvajanje sporazuma o preureðenju odnosa Srbije i Crne Gore sada èine sve da odlože vreme njegove primene, kako bi odložile ulazak u promene koji donosi sporazum. Jedna strana u Crnoj Gori sada prièa o potrebi oèuvanja savezne države, dok drugi prièaju o nezavisnoj Crnoj Gori koja je izgubljena, a nijedna strana ne želi da prizna da je potpisivanjem sporazuma ostala bez svog politièkog programa, istakla je Peroviæeva uz ocenu da æe sprovoðenje sporazuma iæi veoma teško, jer je obema stranama ostavljeno dovoljno slobode za njegovo tumaèenje i doraðivanje.

XS
SM
MD
LG