Linkovi

Deèiji samit Ujedinjenih nacija - 2002-05-07


U desetogodišnjem periodu izmedju 1986. i 1996. godine ratovi su odneli živote oko milion dece. Drugih dva miliona je ostalo bez roditelja. Šest miliona je postalo invalidima. Više od 60 odsto izbeglica u svetu su deca. Olara Otunu, specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za decu u oružanim sukobima, naziva to ”otrežnjujuæim brojkama.“ Ali on izražava optimizam u pogledu Specijalne sednice o deci i moguænosti da ona donese promene:

”Dobra vest je da možemo da preokrenemo ovu situaciju. Sve ovo što se dogadja - bilo da je to regrutovanje dece u oružane snage, seksualno napastvovanje devojèica, raseljavanje dece ili uskraæivanje školovanja - sve te stvari možemo rešiti uz odluènost i saradnju. Nije neophodno da deca budu osudjena na taj pakao.“

Ovaj samit je zamišljen kao nastavak Svetskog samita o deci, održanog 1990. godine, jer su kljuèna pitanja tog sastanka i dalje u središtu pažnje: smanjenje smrtnosti odojèadi i majki, poboljšanje dostupnosti èistoj vodi i sanitarijama, i osiguravanje osnovnog obrazovanja za sve. Prema direktorki UNICEF-a Kerol Belami, posle samita 1990., došlo je do znatnog poboljšanja uslova za decu u svetu. U više od 60 zemalja, kaže ona, za treæinu je smanjena smrtnost dece ispod 5 godina starosti. Smrtnost dece od dijareje smanjena je na polovinu, u èitavom svetu. Kerol Belami kaže da bi ovi uspesi trebalo da podstaknu plamen ovonedeljne Specijalne konferencije:

”Deci je danas bolje nego pre 10 godina. Sastanci na kojima se odrede konkretni ciljevi, kakav æe verujem biti i ovaj, zaista mogu da dovedu do pomaka, ako lideri, kada se vrate kuæama, uèine nešto. To je razlog za održavanje ovog sastanka.“

U središtu pažnje Specijalnog zasedanja biæe i neka nova pitanja. Jedno od njih je problem zaraženosti virusom HIV, odnosno oboljevanje od side. Deca se istovremeno smatraju najveæim žrtvama te bolesti i kljuènim za zaustavljanje njenog prenošenja. Drugo je, na zadovoljstvo Olare Otunua, zaštita dece u oružanim sukobima. On se nada da se o specifiènim problemima, kao što je bezobzirna upotreba dece-vojnika, neæe samo razgovarati:

”Takodje se nadam da æe ovo biti prilika za one koji su u položaju da nešto urade, da se obavežu da æe izdvojiti materijalna sredstva za decu pogodjenu ratovima i da to neæe ostati samo na reèima.“

Sednici æe prisustvovati više od hiljadu predstavnika nedržavnih organizacija iz celog sveta. Vodiæe se i razgovori izmedju predstavnika vlada i privrede, u kojima æe uèestvovati direktori velikih firmi iz zemalja kao što su Indija, Švajcarska ili Sjedinjene Države, ukljuèujuæi šefa softverskog giganta Majkrosoft, Bila Gejtsa. Skoro 50 šefova država takodje æe prisustvovati konferenciji.

Medjutim, možda najznaèajnije biæe prisustvo više od 300 dece medju delegatima. Ta deca imaæe priliku da budu u kontaktu sa svetskim liderima, da pripremaju i iznose gledišta o najvažnijim pitanjima. Kerol Belami kaže da je prisustvo dece ”od suštinske važnosti,“ jer æe to podseæati prisutne i svetsku javnost na važnost zadatka ovog samita:

”Ponekad me pitaju: ”Zašto se usredsredjivati na decu kada postoje istinski problemi, kao što su mir i bezbednost?“ Htela bih da kažem da bi svako imao veæu šansu za postizanje mira i bezbednosti ako bi se malo više ulagalo u decu. Ako želite da izbegnete odrastanje buduæih terorista, onda treba da se pobrinete da deca rastu kao zdravi, obrazovani ljudi. To je razlog zašto treba ulagati u decu.“

Specijalna sednica o deci, koja æe se održati od 8. do 10. maja u Ujedinjenim nacijama, u Njujorku, bila je prvobitno planirana za septembar prošle godine, ali je odložena zbog teroristièkih napada 11. septembra.

XS
SM
MD
LG