Linkovi

Buš zadovoljan prvim koracima - 2002-04-29


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je izjavio da stvari za sada teku dobro. Flajšer je rekao da je u Ramali došlo do pozitivnog razvoja dogadjaja dok izraelski i palestinski funkcioneri preduzimaju korake ka primeni dogovora o okonèanju zategnute situacije u tom palestinskom gradu na Zapadnoj obali. Medjutim, on je upozorio da na Bliskom istoku stvari nisu lake i da nada može isto tako brzo da se izgubi kao što se i pojavila.

Opsada Ramale od strane izraelskih snaga zapoèela je 29. marta kada su izraelske snage opkolile sedište Jasera Arafata. Šestorica Palestinaca za kojima su tragale izraelske vlasti nalazili su se u Arafatovcom sedištu, a vlada Ariela Šarona se zarekla da izraelske snage neæe okonèati opsadu sve dok ta šestorica ne budu predati. Palestinska vlast je u medjuvremenu obavila sudski proces i donela presude èetvorici od šestorice za kojima Izrael traga - za ubistvo izraelskog ministra turizma.

Medjutim, vlada premijera Šarona nije ni tada želela da popusti. Plan koji je ponudio predsednik Buš je bio kompromis. Prema njemu, šestorica Palestinaca bi bila prebaèena u palestinski zatvor, ali bi bili pod nadzorom amerièkog i britanskog osoblja. Ari Flajšer je rekao da izgleda da æe do njihovog prebacivanja doæi za dan - dva. Kada se to desi, prema Flajšerovima reèima, opsada sedišta palestinske vlasti æe biti okonèana i Jaser Arafat æe moæi da ga napusti. Prema Flajšerovim reèima - ”Sve æe se odigrati u vrlo kratkom roku.“

Predstavnik Bele kuæe je takodje naglasio da bi predsednik Buš želeo da iskoristi pozitivan efekat razrešenja situacije u Ramali. On je posebno pomenuo nastojanja da se timu za utvrdjivanje èinjeniènog stanja UN dozvoli da udje u Dženin, rekavši da se ulažu napori kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje.

Flajšer je zatim upitan o odluci Izraela da uputi trupe u Hebron, na Zapadnoj obali, što je odgovor na palestinski upad u jedno jevrejsko naselje u subotu. U svom odgovoru, Flajšer je pažljivo birao reèi. On je naglasio da je teroristièki napad doveo do izraelske akcije, ali je zatim rekao da predsednik Buš posmatra dogadjaje na Bliskom istoku u širem kontekstu i da želi da se sve strane usredsrede na okonèanje nasilja i na unapredjenje mira.

XS
SM
MD
LG