Linkovi

Arafat uskoro na slobodi - 2002-04-29


Prema planu Sjedinjenih Država, koji su prihvatili i Izrael i Palestinska uprava, na Zapadnu obalu treba da budu upuæeni britanski i amerièki stražari. Oni treba da budu nadziru šest palestinskih zatvorenika i osiguraju da oni ostanu iza rešetaka. Meðu zatvorenicima su èetvorica koje je na brzinu sastavljeni palestinski vojni sud osudio za ubistvo izraelskog ministra turizma Rehavama Cevija; peti je Ahmed Saadat, voða Narodnog fronta za osloboðenje Palestine, koji je prihvatio odgovornost za ubistvo. Šesti zatvorenik je Fuad Šobaki, jedan od najviših Arafatovih finansijskih savetnika, koji je povezan sa neuspešnim pokušajem krijumèarenja oružja iz Irana u Pojas Gaze.

Palestinski ministar informisanja, Jaser Abed Rabo, izjavio je da æe ta šestorica ubrzo biti prebaèena iz kompleksa u kojem je Arafatovo sedište u Ramali - u zatvor u Jerihonu na Zapadnoj obali. Izraelski ministar odbrane, Benjamin Ben-Eliazar, izjavio je da æe izraelske trupe uskoro da se povuku sa položaja oko Arafatovog sedišta u Ramali i da, u stvari, palestinski lider sada može da putuje gde mu je volja.

Arafat je praktièno držan u kuænom pritvoru u Ramali od decembra prošle godine, kada su izraelski tenkovi blokirali njegovo sedište zahtevajuæi izruèenje traženih Palestinaca. Istovremeno, izraelska armija nastavlja opsadu Crkve Hristovog roðenja u Vitlejemu, podignute nad mestom na kojem se Isus Hrist rodio - prema predanju. Izrael traži da se naoružani Palestinci koji su se sklonili u Crkvu - predaju. Izrael tvrdi da je jedan izraelski snajper danas ubio jednog palestinskog ekstremistu koji je izašao iz Crkve - sa puškom.

XS
SM
MD
LG