Linkovi

Akcija za samostalnost Srbije - 2002-04-29


Demohrišæanska stranka Srbije poèela je danas kampanju prikupljanja potpisa za referendum za samostalnu Srbiju, koja æe trajati do 28. juna. Akcija pod nazivom "Narod se pita" poèela je u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, a održava se istovremeno u 140 gradova u Srbiji. Meðu prvima koji su dali svoj potpis podrške toj akciji bio je i predsednik Demohrišæanske strane Srbije i republièki ministar pravde Vladan Batiæ.

Na pitanje da li je ta akcija protivna naporima Evropske unije da se oèuva zajednièka države Srbije i Crne Gore, kao uslov za evropske integracije, Batiæ je odgovorio da niko ne može da falsifikuje volju naroda.

Sporazum o ozbiljno utemeljenoj državi Srbije i Crne Gore, smatra predsednik Politièkog saveta Demohrišæanske stranke Srbije Milan St. Protiæ, nije moguæ i onda je sasvim prirodno da Srbija obnovi svoju državnost i da bez velike nervoze krene da gradi sebe, kako je to bilo punih osam vekova do stvaranja Jugoslavije.

Veæina partnera u srpskoj vladajuæoj koaliciji ne deli mišljenje Vladana Batiæa i Milana St. Protiæa. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami izjavio je da bi sporazum o redefinisanju odnosa Srbije i Crne Gore trebalo što pre usvojiti u saveznom parlamentu. Šami je na konferenciji za novinare ocenio da Demohrišæanska stranka Srbije, zalažuæi se za raskid državne zajednice Srbije i Crne Gore, krši koalicioni sporazum DOS-a, kojim se ta koalicija eksplicitno obavezala da æe se zalagati za opstanak zajednièke države. To predstavlja izraz politièke neodgovornosti, ali zbog takve akcije DHSS–a se mnogo ne uzbuðujem jer iza njih evidentno ne stoji neko naroèito biraèko telo, rekao je Šami.

Kampanja Demohrišæanske stranke Srbije za predsednika Politièkog saveta grupe 17 plus Predraga Markoviæa predstavlja politièki legitimnu akciju koja znaèi i jednu vrstu marketinga potrebnog nekoj partiji za dodatno prepoznavanje na politièkom tržištu. A potpredsednik Demokratske stranke Boris Tadiæ smatra da æe u narednim danima preovladati realniji stav Batiæeve stranke, ali i Nove Srbije, stranke Velimira Iliæa, i da æe njihovi poslanici u saveznom Parlamentu glasati za sporazum o zajednièkoj državi Srbije i Crne Gore koji je saèinjen uz pomoæ meðunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG