Linkovi

Indija isprobala krstareæu raketu - 2002-04-29


Predstavnik indijskog ministarstva odbrane izjavio je da je krstareæa raketa isprobana u blizini Balasora, u saveznoj državi Orisa, na istoku zemlje. Njenom lansiranju prisustvovala je grupa indijskih i ruskih nauènika i funckionera. Funkcioneri istièu da ova raketa, koja leti brzinoim dvostruko veæom od brzine zvuka, može da bude lansirana sa brodova i podmornica, a, uz izvesne modifikacije, i sa aviona. Raketa je dugaèka osam metara, ima domet od oko 300 kilometara i može da nosi konvencionalnu bojevu glavu tešku 200 kilograma. Ova raketa na èvrsto gorivo kreæe se po unapred utvrdjenoj putanji, koja ipak može da bude izmenjena u toku leta. Ovo je druga po redu proba ove krstareæe rakete - prva je izvršena prošle godine.

I Indija i Rusija planiraju da, posle dodatnih proba, uvedu ovu krsteraæu raketu u svoje naoružanje pre kraja godine. Vojni dopisnik dnevnika Hindu, Atal Anedža, kaže da æe supersonièna krstareæa raleta pružiti indijskoj mornarici nove moguænosti.

”Indijska mornarica veæ dugo želi da stekne sposobnost da napada mete na kopnu sa mora. Prema tome, ova raketa postaje važna ako, uz dejstva kopnenih snaga želite takodje da imate sposobnost da napadnete odredjene mete sa mora. Pošto se radi o zajednièkom projektu, raketa æe biti jeftinija i dostupna u veæim kolièinama, tako da æe u celosti naše sposobnosti u pogledu krstareæih raketa biti znatno ojaèane.“

Krstareæu raketu je prozvela kompanija koju su 1998. godine zajednièki formirale odbrambene organizacije Indije i Rusije. Indijski funkcioneri tvrde da postoje planovi o prodaji ove krstareæe rakete prijateljskim zemljama u razvoju, na osnovu zajednièke saglasnosti.

Tesna saradnja Indije i Rusije na podruèju odbrane datira unazad gotovo pet decenija. Ona ukljuèuju i proizvodnju aviona lovaca, tenkova i podmornica. Proteklih godina dve zemlje su pokrenule nekoliko novih zajednièkih projekata u oblasti razvoja i proizvodnje vojne opreme. Vojni analitièari navode da æe uvodjenje krstareæe rakete u indijske oružane snage dati Indiji izvesnu prednost nad Pakistanom, koji ne poseduje takvo oružje. Današnja proba izvršena je u vreme zategnute situacije u odnosima dve susedne zemlje, koje su mobilisale do milion vojnika duž svoje zajednièke granice od decembra prošle godine.

XS
SM
MD
LG