Linkovi

”Izvestan napredak“ u razgovorima o razoružanju - 2002-04-29


Ramsfeld i Ivanov su posle razgovora na moskovskom aerodromu Šermetjevo izneli samo ovu pozitivnu ocenu, bez ikakvih pojedinosti. Ivanov je rekao novinarima da su razgovori bili usredsredjeni pretežno na predloge koje je ruska strana predala amerièkoj, pre oko pet dana, i da je postignut izvestan napredak. Ramsfeld je ponovio njegove reèi, dodajuæi da æe se razgovori nastaviti u Vašingtonu, kasnije ove nedelje. Ni Ramsfeld ni Ivanov nisu hteli da kažu da li æe neki sporazum biti spreman za potpisivanje iduæeg meseca, kada se predsednik Buš i ruski predsednik Putin budu sastali u Moskvi.

Rusija i Sjedinjene Države dogovorile su se da u narednih deset godina smanje svoje nuklearne arsenale za oko dve treæine i sada pregovaraju o pojedinostima. Ali jedno od neusaglašenih pitanja predstavlja insistiranje Amerikanaca da neke od bojevih glava povuèenih iz upotrebe uskladište, umesto da ih unište. Ramsfeldova poseta predstavljala je poslednji u seriji sastanaka visokih amerièkih i ruskih funkcionera u okviru priprema za predsednièki samit, iduæeg meseca.

Moskva je bila poslednja stanica na Ramsfeldovom èetvorodnevnom putu, tokom kojeg je veæ posetio Avganistan, Kirgistan, Turkmenistan i Kazahstan. Ramsfeld se tom prilikom zahvalio liderima centralnoazijskih zemalja na njihovoj podršci ratu protiv terorizma, koji predvode Sjedinjene Države, i pozvao ih na dalju saradnju. U Avganistanu, Ramsfeld je posetio amerièke i druge saveznièke vojnike u vazduhoplovnoj bazi Bagram, nedaleko od Kabula, a zatim razgovarao sa privremenim avganistanskim liderom Hamidom Karzaijem.

XS
SM
MD
LG