Linkovi

Ponovo odložena sednica crnogorskog parlamenta - 2002-04-25


Zasjedanje crnogorskog parlamenta na kojem je trebalo da bude konstatovan prestanak mandata vladi i premijeru Vujanoviæu odloženo je i danas, drugi put u tri dana. Iako je od premijera Vujanoviæa traženo da se do danas izjasni da li je podnio ostavku ili ne, predsjednica parlamenta Vesna Peroviæ tvrdi da preciznog odgovora nije bilo:

“Ovakvo ponašanje vlade predstavlja neku vrstu puèa u Crnoj Gori, jer se želi da Skupština ostane bez rukovodeæeg kadra, da vlada bude u ostavci, a da jedino institucija predsjednika republike ostane netaknuta”, izjavila je ona.

Šef poslanièkog kluba DPS Miodrag Vukoviæ rekao je da je premijer Vujanoviæ tražio od parlamenta da konstatuje prestanak mandata vladi i premijeru, ali da je neko želio da izbjegne da se glasa o povjerenju:

“Taj neko to nije uradio iz politièki razumljivih razloga, jer treba odgovornost prebaciti na DPS. Da je neko smatrao da æe to da izdrži probu demokratske javnosti u Evropi i kod nas, u Crnoj Gori, on bi posegnuo za jednim od mehanizama koje predvidja Ustav - glasanje o nepovjerenju toj Vladi. Ali, bilo bi neobièno izglasati nepovjerenje vladi koja je potpisala Sporazum koji æe ti koji su joj izglasali nepovjerenje nastaviti da realizuju”, rekao je Vukoviæ

Vukoviæ je, naravno, aludirao na stranke koalicije za Jugoslaviju, koje su nedavno dale podršku Beogradskom sporazumu, ali bi ipak glasale za uskraæivanje podrške vladi. Potpredsjednik SNP Srdja Božoviæ novonastalu situaciju vidi ovako:

“Ono što se dešava u crnogorskom parlamentu nije zabilježeno u evropskoj parlamentarnoj praksi. Prosto je neshvatljivo da predsjednik Vlade ne može, neæe, ne smije, ili mu neko ne da da podnese ostavku, iako sam tvrdi da nema povjerenje parlamentarne veæine”, rekao je Božoviæ.

Božoviæ je dodao da je krizu stvorila DPS kako bi se dobio privid o stabilnosti njene vlasti i izbegla implementacija Boegradskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG