Linkovi

Skupštinski odbor menja zakljuèke o Beogradskom sporazumu - 2002-04-24


Predsjednik odbora Igor Lukšiæ iz DPS-a rekao je da su izmjene uèinjene sa namjerom da se izadje u susret SNP-u: “SNP je imala amandmane koji su za nas bili apsolutno neprihvatljivi i koji su u jednom dijelu revidirali Sporazum, u jednom dijelu prejudicirali rješenja ustavne povelje. Možemo ih tumaèiti kao njihovo neraspoloženje da se dodje do sporazuma”.

U izmijenjenim zakljuèima, usvojen je predlog SNP da se državnoj zajednici naziv “unija” doda samo u prvom stavu, zatim predlog da savezna skupština ustavnu povelju prihvata i proglašava, nakon èega bi skupština SRJ prestala da postoji, a rad bi nastavili samo organi zajednice utvrdjeni ustavnom poveljom. Izbor poslanika za skupštinu zajednice regulisaæe se zakonom, a izmijenjen je i postupak proglašenja vanrednog i ratnog stanja. Poptpredsjednik SNP Zoran Žižiæ je nove zakljuèke ocijenio neprihvatljivim: “Promjena zakljuèaka u crnogorskoj Skupštini u suštini nije donijela ništa bitno. Ona je izvršena pod pritiskom EU. Došlo je do nekih promjena, medjutim, one su samo kozmetièke prirode i suštinski ništa bitno nije promijenjeno”, rekao je Žižiæ.

Protiv današnje izmjene zakljuèaka bila je i SDP, koja je prije dva dana, zajedno sa DPS-om veæ podržala prvu verziju zakljuèaka. Razlog je izbacivanje odredbe o garantovanju referenduma u martu 2005. godine. Funkcioner DPS Miodrag Vukoviæ demantovao je da su promjene uèinjene pod pritiskom Havijera Solane:

“Predsjednik naše partije je sa gospodinom Solanom razmijenio pet – šest reèenica i u toj komunikaciji bilo je samo pitanje kako idu procesi u Crnoj Gori. Odgovor je bio: “ocekivano”. Gdje je problem sa Sporazumom – u Saveznom parlamentu”.

Vukoviæ je dodao da je Djukanoviæ jedino obeæao Solani da ce pokušati da, kako se izrazio, “prizove pameti one koji blokiraju sprovodjenje Sporazuma u saveznom parlamentu”.

XS
SM
MD
LG