Linkovi

Izrael traži proširenje inspekcije UN - 2002-04-24


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan pristao je na izraelski zahtev da se na kratko odloži dolazak komisije, koja bi trebalo da ispita okolnosti pod kojima su se vodile žestoke borbe u izbeglièkom logoru u Dženinu. Visoki funkcioner izraelskog ministarstva inostranih poslova Arje Mekel kaže da je u Njujork otputovala grupa pravnih i vojnih struènjaka, radi razgovora sa funkcionerima Ujedinjenih nacija o sastavu pomenute istražne komisije:

”Što se tièe sastava tog tima, smatramo da bi trebalo da obuhvati i vojne struènjake za borbe u gradskim podruèjima, a ne politièare koji u sadašnjem njenom sastavu preovladjuju,“ rekao je Arje Mekel.

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Jehuda Lenkri kaže da bi mandat inspekcije trebalo da obuhvati ne samo vojne operacije veæ i, kako je rekao, ”teroristièku mrežu koja je cvetala u logoru u Dženinu.“

Izrael tvrdi da je 23 palestinskih bombaša-samoubica , koji su pobili na desetine Izraelaca, došlo iz Dženina. Palestinski posmatraè u Ujedinjenim nacijama, Naser Al-Kidva, nazvao je ucenom izraelsko nastojanje da se odloži dolazak komisije:

”Ovo je još jedno flagrantno kršenje relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti i, naravno, kršenje medjunarodnog prava,“ rekao je on. ”Prema tome, odluka je ili konaèna ili je blatantna ucena, koja æe sigurno potkopati integritet procesa prikupljanja èinjenica.“

Uprkos odlaganju dolaska komisije za utvrdjivanje èinjeniènog stanja kabinet Kofija Anana izneo je oèekivanje da æe ta grupa do subote stiæi na lice mesta. Kako izgleda, generalni sekretar je takodje spreman da proširi komisiju dodatnim struènjacima.

Palestinci tvrde da su izraelski vojnici poèinili masakr u izbeglièkom logoru u Dženinu, što Izrael snažno pobija. Tokom teških borbi, izraelski vojni buldožeri su sravnili sa zemljom stambene kuæe u centru logora, ostavivši oko 2 hiljade izbeglica bez krova nad glavom. Izrael je zapoèeo masovnu vojnu operaciju u Dženinu i drugim gradovima na Zapadnoj obali posle serije napada palestinskih bombaša-samoubica.

XS
SM
MD
LG