Linkovi

Buš pozdravlja izraelsko povlaèenje - 2002-04-18


Predsednik Buš je pre skoro dve nedelje prvi put tražio da Izrael bez odlaganja zapoène potpuno povlaèenje, na šta je Izrael odgovorio sopstvenim vremenskim redosledom postepenog povlaèenja. Predsednik Buš pokušava da takav razvoj dogadjaja prikaže u najboljem moguæem svetlu, rekavši da se povlaèenje nastavlja:

”Istorija æe pokazati da su reagovali. A, kako je premijer obeæao, dao mi je redosled povlaèenja i on taj redosled poštuje.“

Predsednik Buš je dodao da još uvek želi da vidi potpuno povlaèenje, ali on kaže da razume vanredne okolnosti u Ramali i Vitlejemu. Izrael kaže da se u štabu Jasera Arafata, u Ramali, skrivaju petorica Palestinaca traženih zbog umešanosti u atentat na jednog ministra izraelskog kabineta. Buš je rekao da Izrael, po svemu sudeæi, ispunjava svoje odgovornosti, ali da se na akcije palestinskog lidera još èeka:

”Gospodin Arafat je osudio teror, a sada èekamo da poène da deluje.“

Predsednik Buš je govorio pre poèetka sastanka sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom, koji je upravo završio posetu Bliskom istoku. Predsednik je rekao da je Pauel postigao napredak iako nije uspeo da izdejstvuje prekid vatre:

”Situacija pre sekretarovog dolaska bila je na taèki kljuèanja. Zahvaljujuæi njegovom napornom zalaganja on je izneo ne samo viziju nade, što je važno, veæ je ubedio druge da æe ta teroristièka dela uvek i stalno potkopavati moguænost postizanja mira.“

Nije poznato koji æe biti sledeæi potez Bušove administracije u pokušaju da ublaži palestinsko-izraelski konflikt. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je nastojao da umanji moguænost skorog Pauelovog povratka u region. Ali on je istakao da æe Sjedinjene Države ostati angažovane i da æe nastaviti pritisak za postizanje ciljeva koje je predsednik izneo poèetkom aprila:

”I dalje se vodi èitav niz razgovora u nastojanju da se sprovede ono što je predsednik rekao u govoru održanom u ružiènjaku Bele kuæe. A ti razgovori su konstruktivni i važni.“

Predstavnik Bele kuæe je dodao da je pre sastanka sa sekretarom Pauelom, predsednik telefonom razgovarao o traganju za mirom sa jordanskim kraljem Abdulahom. Iduæe nedelje, Buš æe se u Vašingtonu sastati sa marokanskim kraljem Mohamedom, a na svom ranèu u Teksasu sa saudijskim prestolonaslednikom, princom Abdulahom.

XS
SM
MD
LG