Linkovi

Povratak avganistanskog kralja u zemlju - 2002-04-16


Lider avganistanske privremene vlade Hamid Karzai je stigao u Rim u pratnji nekoliko ministara vlade. Oni æe pratiti bivšeg avganistanskog kralja Mohameda Zahira Šaha na putu kuæi, nakon izgnanstva u Rimu od 1973. godine. Po dolasku u glavni grad Italije, Karzai je izvestio da mu je ”neobièno drago“ što æe otpratiti bivšeg monahra kuæi. ”Novi Avganistan želi dobrodošlicu svim svojim sinovima“, rekao je on,” ukljuèujuæi bivšeg kralja, našeg oca i simbola jedinstva“.

Karzai æe se sastati sa 87-godišnjim bivšim monarhom a zatim æe se zajedno sa njim susresti sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem. Oèekuje se da æe se Karzai i Zahir Šah vratiti u Kabul kasno sutra.

Mohamed Zahir Šah je, prema oèekivanjima, trebalo da se vrati nazad u Avganistan prošlog meseca. Medjutim, njegov povratak je odložen zbog bezbednosnih pretnji. Bivši kralj želi da se vrati u domovinu. Njegov predstavnik Hamid Sidik je rekao da se kralj vraæa kako bi ponovo ujedinio Avganistan, dodavši da ”on želi mir i prosperitet za sve Avganistance“. Po povratku kuæi, gospodin Zahir Šah æe, prema oèekivanjima, sazvati Loja Džirgu, ili Veliki savet starešina, u junu. Tom prilikom æe biti izabrana nova prelazna vlada za Avganistan. Bivši kralj je rekao da nikada više neæe napustiti zemlju.

XS
SM
MD
LG