Linkovi

SAD veruju da je Šaron privržen miru - 2002-04-11


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je ponovo apelovao na sve strane u krizi da “poveæaju svoju odgovornost“ i obustave nasilje, što za Izraelsku vladu znaèi da se povinuje prošlonedeljnom zahtevu da povuèe svoje trupe iz palestinskih oblasti. Premijer Šaron je odbio taj zahtev uz napomenu da bi Sjedinjene Države trebalo da shvate da Izrael vodi “rat za opstanak“. Predstavnik Bele kuæe Flajšer nije naveo da li je predsednik Buš razoèaran takvim odgovorom poremijera Šarona. Deo izraelskih trupa se povlaèi iz nekih palestinskih oblasti i predsednik Buš veruje - kako je naveo Flajšer - da je premijer Šaron èovek koji je predan nalaženju mira.

Što se tièe Palestinaca, Flajšer je ukazao da predsednik Buš oèekuje od Jasera Arafata da javno osudi samoubilaèke bombaške napade i odbaci nasilje kao politièko orudje. Flajšer je predoèio da arapski susedi Izraela takodje moraju obustaviti nasilje i obuzdati antiizraelske proteste.

Vodja republikanske veæine u amerièkom Senatu Trent Lot je ukazao posle doruèka sa predsednikom Bušom da se Arafatu pruža “poslednja prilika“ da smanji nasilje ili rizikuje da postane nevažan.

“Predsednik mora pozvati umerenije arapske zemlje da se angažuju i pokušaju da obezbede vodjstvo jer je jasno da Arafat to ne èini,“ rekao je Trent Lot.

Vodja demokratske manjine u amerièkom Predstavnièkom domu Dik Gephart je naglasio da Sjedinjene Države i dalje snažno podržavaju Izrael, ali da takodje moraju da rade na pridobijanju svih strana za dogovorno rešenje da bi se okonèali samoubilaèki bombaški napadi i izraelska okupacija palestinskih oblasti:

“Ovo je veoma važno vreme za održanje našeg napora. Amerikanci podržavaju Izrael, shvataju da Izrael vodi borbu protiv terorizma i uvek æemo biti uz Izrael, ali takodje moramo biti snaga za mir,“ rekao je Gephart.

Kongresni lideri su izrazili podršku sadašnjoj mirovnoj misiji državnog sekretara Kolina Pauela. Predstavnik Bele kuæe Flajšer je nastojao da umanji oèekivanja od te misije i naveo da se državni sekretar Pauel nada da æe približiti dve strane, ali da nije sigurno da æe postiæi prekid vatre.

XS
SM
MD
LG