Linkovi

SAD i Rusija obavili proterivanje diplomata - 2002-04-11


Jedan amerièki diplomata je napustio Moskvu pošto je Rusija saopštila da je pronašla neosporne dokaze o pokušaju amerièke Centralne obaveštajne agencije da dobavi tajne informacije o ruskoj vojnoj tehnologiji i sposobnostima. Sada je jedan amerièki funkcioner izjavio da je i jedan ruski diplomata, sa službom u ruskoj ambasadi u Vašingtonu, napustio Sjedinjene Države.

Najnovije poglavlje u navodnoj špijunaži izmedju Moskve i Vašingtona poèelo je kad je ruska bezbednosna služba optužila funkcionere Centralne obaveštajne agencije da su drogirali jednog ruskog nauènika, identifikovanog samo kao ”Viktor“, kako bi od njega dobili tajne informacije.

Kad jedna zemlja domaæin protera diplomatu, uobièajena praksa je da zemlja iz koje je potekao uèini to isto za uzvrat. Amerièki funkcioner nije komentarisao ruske tvrdnje, rekavši samo da se ta epizoda sada smatra ”završenim sluèajem“. Pre godinu dana Rusija i Sjedinjene Države su proterale po oko 50 diplomata nakon hapšenja agenta Federalnog istražnog biroa, Roberta Hansena, koji je priznao optužbe da je špijunirao u korist Moskve.

XS
SM
MD
LG