Linkovi

Netaniahu upozorava na širenje terorizma - 2002-04-11


Bivši izraelski premijer Benjamin Netaniahu, koji namerava da se ponovo kandiduje za taj položaj, ukazao je juèe u Vašingtonu i, pre toga u Njujorku, da želi da podseti Sjedinjene Države na ciljeve šireg globalnog rata protiv terorizma. Osvræuæi se na amerièki pritisak na izraelsku vladu da obustavi vojne operacije na palestinskim teritorijama, Netaniahu je ustvrdio da se vlada predsednika Buša izlaže riziku da izgubi rat protiv terorizma odricanjem od svojih principa.

”Zabrinjava me što se moralna i strategijska jasnoæa koja je bitna za pobedu gubi iz vida kada je terorizam uperen protiv Izraela. Zabrinut sam što se potreba da se terorizam porazi na svakom mestu zanemaruje kada se dozvoljava da glavna mašinerija palestinskog terorizma ostane netaknuta.“

Usredsredjujuæi se na samoubilaèke bombaške napade, Netaniahu je upozorio da æe se - ukoliko se ta praksa nastavi - Sjedinjene Države i druge zemlje naæi suoèene sa sliènim i možda èak još pogubnijim napadima.

“Ukoliko se nastave napadi tih ljudskih bombi iz Arafatovih fabrika terora na demokratiju kao što je Izrael, samo je pitanje vremena kada æe te ljudske bombe dopreti do kafea, restorana, picerija i disko klubova u Sjedinjenim Državama i zapadnom svetu. Proæi æe samo nešto više vremena pre nego što te ljudske bombe dodju sa koferima - napravama masovnog uništenja u poredjenju s kojima æe napadi 11. septembra izgledati neznatni.“

Netaniahu je optužio Arafata da je uništio mirovni sporazum iz Osla -- da ga je “pocepao i natopio jevrejskom krvlju.“ Netaniahu smatra da bi politièki proces mogao poèeti jedino posle uništenja palestinskog terorizma. Arafata bi - po njegovim reèima - trebalo proterati, dok izraelske snage moraju pronaæi i uništiti palestinske teroristièke æelije i na kraju blokirati palestinske teritorije da bombaši samoubice i drugi teroristi ne bi mogli da preduzimaju nove napade.

Glavni predstavnik Pe-El-O-a u Sjedinjenim Državama Hasan Abdel Rahman je odmah osudio gledište Netanijahua. Rahman je u intervjuu Si-en-en-u uporedio Netanijahuov predlog sa bivšim aparthejdom u Južnoafroièkoj Republici.

XS
SM
MD
LG