Linkovi

Pooštrava se situacija na severu Izraela - 2002-04-10


Islamski gerilci su iz južnog Libana napali tri izraelska vojna položaja kraj severne granice jevrejske države. Današnji napad pripadnika “Hezbolaha”, ili Božje partije, obeležio je jedanaesti uzastopni dan kako ta organizacija, koju podržava Iran, bombarduje izraelske položaje. Izraelski avioni su odmah uzvratili, zasuvši bombama položaje “Hezbolaha” u Libanu, ali još nema izveštaja o žrtvama.

Sjedinjene Države su izrazile “ozbiljnu zabrinutost” zbog širenja nasilja, a Ujedinjene nacije su zatražile od Libana da spreèi napade na Izrael. Apeli meðunarodne zajednice stižu u jeku sve èešæih spekulacija da “Hezbolah” pokušava da otvori “drugi front”, s obzirom da Izrael nastavlja vojnu kampanju unutar palestinskih teritorija pokušavajuæi da zaustavi terorizam.

Organizacija “Hezbolah”, koja se zarekla da æe pomoæi Palestincima u borbi sa izraelskim snagama na Zapadnoj obali, tokom protekle nedelje je usmeravala svoje napade na region Šiba Farms, duž severne granice Izraela. Izrael je zauzeo to podruèje od Sirije tokom bliskoistoènog rata 1967., ali “Hezbolah” tvrdi da je to zemljište deo suverene libanske teritorije.

Izraelski ministar odbrane, Benjamin Ben-Eliazar, izjavio je da okrivljuje Siriju - koja ima glavni uticaj u Libanu - da dopušta pripadnicima “Hezbolaha” da slobodno vrše napade na jevrejsku državu. Ben-Eliazar je upozorio sirijskog predsednika Bašara Asada da se, kako je rekao, “ne igra vatrom” i da Izrael neæe moæi neprekidno da se uzdržava od reagovanja na stalne napade duž svoje severne granice. Ben-Eliazarovo saopštenje se smatra nagoveštajem moguænosti da Izrael napadne sirijske ciljeve u Libanu - ukoliko se ne prekinu neprijateljstva. Sirija ima oko 30 hiljada vojnika u Libanu i nedavno ih je povukla dalje od granice sa Izraelom.

XS
SM
MD
LG