Linkovi

Buš šalje državnog sekretara na Bliski istok - 2002-04-04


Predsednik Buš je izjavio da æe državni sekretar Pauel otiæi na Bliski istok zbog ”dramatiènog pogoršanja tamošnje situacije“. Prema njegovim reèima, Izrael mora obustaviti izgradnju naselja na okupranoj teritoriji i povuæi svoje trupe iz oblasti pod palestinskom upravom.

"Amerika priznaje pravo Izraela da se brani od terora. Ali, zarad uspostavljanja osnova buduæeg mira, tražim od Izraela da obustavi upade u oblasti pod palestinskom upravom i da poène da povlaèi svoje snage iz gradova koje je nedavno okupirao."

Èim Izarel povuèe te poteze, dodao je predsednik Buš, odgovorni palestinski lideri i arapski susedi Izraela moraju da se angažuju i pokažu da ozbiljno žele mir. Predsednik Buš je dodao da sve zemlje moraju uputiti teroristima jasnu poruku da samoubilaèki napadi ne doprinose palestinskoj stvari. Naprotiv, ukazao je Džordž Buš, samoubice bombaši bi mogli da dignu u vazduh najbolju i jedinu nadu u uspostavljanje palestinske države.

Govoreæi o samoubicama bombašima, predsednik Buš je naglasio:

"To nisu muèenici, to su ubice. Oni potkopavaju stvar palestinskog naroda. Vlade poput iraèke, koje nagradjuju roditelje koji žrtvuju svoju decu, snose odgovornost za navodjenje na ubistva najgore vrste."

Predsednik Buš je takodje upozorio Iran i Siriju da se ne mešaju u konflit i dodao da iranske isporuke oružja potpiruju nasilje. Amerièki predsednik je ponovo apelovao na Jasera Arafata da uèini više da se zaustave napadi na izraelske civile, i rekao da je Arafat sam odgovoran za akcije koje je Izrael preduzeo protiv njega.

"Predsedavajuæi palestinske uprave ne protivi se postojano teroristima niti se sa njima obraèunava. U Oslu i drugde Jaser Arafat je odbacio terorizam kao sredstvo za ostvarenje svojih ciljeva i pristao da taj problem stavi pod kontrolu. Medjutim, to nije uèinio. Situacija u kojoj se danas nalazi mahom je rezutat njegovih sopstvenih akcija. Propustio je prilike koje su mu se nudile i samim tim izdao nade naroda koji je trebalo da predvodi."

Džordž Buš smatra da bi u svetlu saudijskog plana -- kojim se predvidja priznavanje Izraela od strane arapskih zemalja u zamenu za povratak teritorija koje je Izrael okupirao od rata 1967-me -- ovo mogao da bude trenutak nade za Bliski istok. Prema reèima amerièkog predsednika, on šalje svog državog sekretara u region da bi se iskoristila ta prilika pre nego što se konflikt proširi.

"Okviri pravednog rešenja su jasni: dve države, Izrael i Palestina, koje opstaju jedna pored druge u miru i bezbednosti. Ovo bi mogao da bude trenutak nade, ali za ostvarenje tog cilja potrebno je mudro vodjstvo, ne teror."

Predsednik Buš je pod sve veæim pritiskom, kako u zemlji tako i u inostranstvu, da uèini više za smirenje situacije na Bliskom istoku. Za sutra je planiran sastanak amerièkog predsednika sa britanskim premijerom Tonijem Blerom koji æe biti posveæen izraelsko-palestinskom sukobu.

XS
SM
MD
LG