Linkovi

Spreèen pokušaj puèa u Avganistanu - 2002-04-04


Avganistanske vlasti kažu da su razotkrile zaveru koju su kovale pristalice bivšeg premijera Gulbudina Hekmatjara sa namerom da destabilizuju privremenu avganistansku vladu. Potpukovnik Nil Pekam, predstavnik medjunarodnih mirovnih snaga u Kabulu, kaže da je hapšenje osumnjièenih trajalo nekoliko dana:

”Koliko nam je poznato, Nacionalna uprava za bezbednost sprovela je nekoliko operacija u poslednjih sedam ili nešto više dana, tokom kojih su uhapsili veæi broj lica. Mislim da u ovom trenmutku taj broj iznosi oko 300.“

Potpukovnik Pekam je dodao da su hapšenja spoveli sami pripadnici avganistanskih snaga bezbednosti, bez pomoæi mirovnih vojnika.

Gulbudin Hekmatjar je bivši mudžahedinski vodja koji je poèetkom devedesetih godina vodio žestoke bitke sa drugim avganistanskim liderima, u kojima je ubijeno na hiljade civila i razoren dobar deo Kabula. Kada je 1996. godine pokret Taliban došao na vlast, Hekmatjar je pobegao u Iran. Iranske vlasti su nedavo zatvorile njegove kancelarije. Nije poznato gde se Hekmatjar sada nalazi, ali prema nekim izveštajima on se vratio u Avganistan.

Avganistanske vlasti kažu da je veæina uhapšenih identifikovana kao èlanovi Hekmatjarove tvrdokorne stranke Hezb-i-Islami. Potpukovnik Pekam kaže da su neki od uhapšenih Pakistanci, povezani sa pakistanskom religioznom strankom Džamaat-i-Islami, èija gledišta su bliska Hekmatjarovim:

”Informacije su pomalo nejasne. Koliko znam, neki od uhapšenih su navodno Pakistanci, a kod njih su pronadjeni oružje i mine. Kako izgleda, bili su povezani sa grupama uz Džamaat-i-Islami. U vezi sa tim, nedavno je sprovedena i operacija na imanju èoveka po imenu Sabaun, koji - kako mi je reèeno - ima veze sa Hekmatjarom. Dakle, izgleda da je ovo prilièno obimna akcija, a privremena vlada æe izvestiti o razlozima za ova hapšenja.“

Vahidula Sabaun bio je jedan od najvažnijih komandanata Gulbudina Hekmatjara. Nije poznato da li je i on medju uhapšenima. Hekmatjar se snažno protivio privremenoj vladi i amerièkom prisustvu na avganistanskom tlu. Najnovija hapšenja sprovedena su kratko vreme pošto je vlada Hamida Karzaija, u Ženevi, zatražila pomoæ od 422 miliona dolara za obnavljanje snaga bezbednosti, što bi obuhvatilo oružane snage i nacionalnu policiju.

XS
SM
MD
LG