Linkovi

SAD pod sve veæim pritiskom da se umešaju - 2002-04-03


U ponedeljak, predsednik Buš je sa dozom gneva odgovorio na pitanje jednog novinara o tome da li bi trebalo da se više umeša u pokušaje da se okonèa kriza u odnosima izmedju Izraela i Palestinaca:

”Mora biti da nisu bili samnom u Krofordu, kada sam celo jutro proveo na telefonu razgovarajuæi sa svetskim liderima,“ rekao je predsednik Buš.

Uprkos tome, sve su snažniji pozivi - kako u Sjedinjenim Državama tako i sa Bliskog istoka - da predsednik preduzme aktivniju ulogu za okonèanje nasilja. Iznoseæi gledište koje mnogi podržavaju, list Njujork tajms je u svom juèerašnjem uvodniku napisao da æe se Izrael, ukoliko predsednik Buš odluèi da ne pojaèava svoj angažman, naæi u opasnosti da bude potpuno zahvaæen krvoproliæem, dok bi nacionalne aspiracije Palestinaca mogle biti potpuno uništene.

Zakari Lokman, je šef katedre za Bliski istok na Njujorškom univerzitetu. ”Samo snažna i razumna amerièka intervencija može da okonèa ovu orgiju krvoproliæa i osvetnièkih akcija. Trebalo bi poslati funkcionera mnogo višeg ranga, sa mandatom da natera Izraelce i Palestince da ponovo pregovaraju,“ kaže Lokman.

Za sada, taj zadatak ostaje poveren izaslaniku administracije Entoniju Ziniju.

Predsednik Buš i njegovi najviši saradnici koriste telefonsku diplomatiju i televizijske konferencije za medije, kako bi zahtevali da palestinski lider Jaser Arafat zaustavi terorizam, istovremeno pozivajuæi izraelskog premijera Arijela Šarona da pažljivo razmotri posledice svojih vojnih akcija. Kritièari administracije, ukljuèujuæi predsedavajuæeg senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom Džozefa Bajdena, istièu da ništa od toga nije pomoglo da se razbije zatvoreni krug nasilja koji je sada doveo Izrael do ivice odluke da ponovo pošalje Jasera Arafata u izgnanstvo:

”Mislim da se mora uraditi nešto dramatièno, a to znaèi da predsednik treba da pojaèa svoju umešanost. Znam da je Entoni Zini na licu mesta, ali mislim da bi državni sekretar trebalo da bude u vidljivijoj ulozi,“ rekao je Bajden.

U ovom trenutku, administracija odbacuje taj savet, a državni sekretar Kolin Pauel je u jednoj televizijskoj emisiji rekao da administracija ne planira da bilo koga drugog šalje u region. ”Spremni smo da pošaljemo svakoga koga treba i gde trebada bismo pokrenuli ovaj proces,“ rekao je Pauel, ”ali nikoga ne šaljemo na put radi putovanja.“

Potpredsednik Dik Èejni posetio je Bliski istok pre samo dve nedelje, obeæavajuæi da æe se vratiti i sastati sa Jaserom Arafatom ako se prekid vatre uèvrsti. Od tada, situacija se samo pogoršala. Stoga administracija, bar za sada, svakodnevna nastojanja da se uspostavi dijalog izmedju Izraelaca i Palestinaca, ostavlja u rukama svog bliskoistoènog izaslanika.

XS
SM
MD
LG