Linkovi

Crna Gora kritikuje propuštanje roka za saradnju sa Hagom - 2002-04-01


Svi smo dobro znali, pa i aktuelna vlast SRJ da se sa Meðunarodnom zajednicom, èija je osnovna poluga SAD, ne treba inatiti, jer ne trebamo mi njoj nego ona nama, izjavio je za Glas Amerike šef poslanièkog kuba DPS Miodrag Vukoviæ. Neozbiljno je da se godinu dana ta struktura igra sa sudbinom Srbije i Crne Gore, jer do demontiranja zajednièke države one, na žalost, jedino preko Meðunarodne zajednice mogu komunicirati. Zbog toga, naglasio je Vukoviæ, iz Crne Gore dolazi samo protest zbog tako neodgovorne politike koja rizikuje buduænost ove dvije države. Dakle i reakcije iz Srbije, iz onog demokratskog dijela, pragmatskog, koji vodi Srbiju, i reakcije iz Crne Gore mogu biti samo jedne: Radi se o neodgovrnom, politièki krajnje nepromišljenom odnosu onih koji su preuzeli obavezu da sa Meðunarodnom zajednicom i Amerikom, koja je vrlo bitan faktor meðunarodne zajednice, komuniciraju na naèin što æe pokazati dosljednost u ispunjenju obaveza zbog kojih postoje kao meðunardno pravni subjekt.

Portparol SNP Dragan Koprivica nije bio voljan da saopšti stav svoje stranke, obrazlažuæi to time da u SNP o tome nije raspravljano i da do daljega neæe davati izjave.

Da za Glas Amerike iznese svoj stav zamolili smo politièkog analitièara Nebojšu Medojeviæa i evo šta nam je rekao: ”Najnovija kriza izazavana nedostatkom politièe volje da ispuni zahtjeve prema meðunarodnoj zajednici oko isporuèenja optuženih za ratne zloèine u najboljoj mjeri pokazuje koliko je novo rješenje gospodina Solane kontraproduktivno i koliko æe biti štetno za Crnu Goru. Naime, i pored postojanja politièke volje u Crnoj Gori da se ispoštuju sve obaveze prema meðuanrodnoj zajednici, sada meðunarodna pomoæ zavisi od toga da li æe Srbija ispoštovati svoje obaveze i bez obzira što je pomoæ amerièkog Kongresa upuæena Beogradu i Podgorici odvojeno. Ipak, ono što je mnogo znaèajnije jeste da æe suspenzija amerièke pomoæi Srbiji znaèiti i signal svim amerièkim predstavnicima u meðunarodnim finansijskim organizacijama da glasaju protiv bilo kakvih povoljnih finansijskih aranžmana za Srbiju i Crnu Goru zajedno. U tom pogledu Crna Gora æe sasvim sigurno morati da trpi posljedice èinjenice da je nastavila da živi u zajednièkoj državi sa Srbijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije.“

Svi su izgledi da ništa promijeniti neæe ni juèerašnja izjava predsjednika Ðukanoviæa da æe Crna Gora prema Haškom tribunalu ispuniti sve obaveze, jer je to obaveza svake vlade i svake države, i jer Crna Gora želi da postane punopravan èlan Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG