Linkovi

Amerièki sekretar za finansije o svetskoj privredi - 2002-03-27


Gospodin O’Nil je rekao da æe privreda stalno beležiti napredak tokom ove godine. On je rekao da je veæ poèetkom septembra privreda poèela da se oporavlja od blage recesije koja je nastupila u martu. Medjutim, dodao je on, teroristièki napadi izvršeni istog meseca omeli su taj oporavak, jer je normalna poslovna aktivnost nekoliko nedelja bila poremeæena. Ali, kako je rekao, ekonomija veæ nekoliko meseci pokazuje sasvim dobre rezultate. Njen rast veæ u poslednjem kvartalu prošle godine dostigao je 1,4 procenata. On je izrazio da æe ta stopa biti znatno bolja u tekuæem tromeseèju. Ukupna stopa rasta amerièke privrede tokom prošle godine iznosila je svega 1,2 procenta, što je najslabiji rezultat za poslednjih deset godina.

Amerièki sekretar za finansije rekao je da je i Evropa poèela da se oporavlja, iako je izneo gledište da potencijalni rast evropske privrede neæe preæi dva do dva i po procenta godišnje.

Pol O’Nil je izrazio oprezni optimizam prema rezultatima prošlonedeljne konferencije o pomoæi zemljama u razvoju, koja je održana u Montereju, u Meksiku. On je rekao da je predsednik Buš rešen da inicira pomak i pokaže da program preciznog usmeravanja te pomoæi može da uspe. Na žalost, rekao je O’Nil, rezultati više od 40 godina dobronamerne pomoæi nisu za pohvalu. Siromaštvo je veæe, a ne manje, a veæina siromašnih zemalja ima slabije prihode danas nego pre 40 godina. On je izrazio nadu da æe pozivanje na odgovornost, tamo gde se uspesi i promašaji budu posebno registrovali, doneti poboljšanje.

Da bi strana pomoæ bila efikasna, rekao je Pol O’Nil, zemlje koje je primaju moraju da imaju institucije koje obezbedjuju vladavinu zakona i osiguravaju poštovanje ugovora. Pored toga, mora postojati rešenost na najvišem nivou vlasti za suzbijanje korupcije.

Što se tièe skandala Enron, odnosno bankrotstva gigantske teksaške firme za trgovinu energentima, koja je optužena za prikrivanje svog finansijskog stanja, Pol O’Nil je rekao da se za to moraju smatrati odgovornim najviši direktori te firme.

XS
SM
MD
LG