Linkovi

Istorijska Federalna veænica naèeta zubom vremena - 2002-03-26


O originalnoj, takozvanoj Federalnoj veænici, zasedala je prva amerièka skupština. Ta zgrada uništena je 1812. godine. 30 godina kasnije, na tom mestu podignuta je nova gradjevina, sa statuom Džordža Vašingtona na ulazu. U njoj se nalazi trajna izložba o prvim godinama vlade Sjedinjenih Država, ukljuèujuæi ceremoniju potpisivanja Povelje o pravima. Ali, zgrada je sada u lošem stanju, sa pukotinama u svim zidovima. Stiv Leis, iz Nacionalne službe za održavanje parkova i istorijskih znamenitosti, kaže da su se pukotine vidljivo proširile posle rušenja obližnjeg Svetskog trgovinskog centra:

”Kada se Svetski trgovinski centar srušio, seizmièki potres je prošao kroz tlo ispod nas. Ne znamo taèno šta se dogodilo ali verujemo da je došlo do pomeranja tla ispod temelja, što je dovelo do dramatiènog proširenja pukotina..“

Amerièka vlada nedavno je izdvojila sredstva za obnavljanje strukture Federalne veænice. Medjutim, privatna grupa ”Udruženje za zaštitu nacionalnih parkova i spomenika“ uvrstila je ovu gradjevinu na spisak deset najugroženijih i tvrdi da su dodatna sredstva potrebna za zaštitu istorijskih dokumenata i predmeta. Predsednik te grupe, Tom Kjernan, kaže da su nacionalni spomenici i parkovi ugroženi zbog zagadjivanja vazduha, eksploatacije nafte i globalnog zagrevanja:

”Naši nacionalni parkovi su ispiti naše brige o prirodi i našoj prirodnoj i kulturnoj zaostavštini. Na žalost, ovaj spisak od deset ugroženih, koji objavljujemo danas, pokazuje da taj ispit još uvek nismo položili.“

Ali Tom Kjernan je rekao da ima i dobrih vesti. Prošle godine, njegova grupa je izbrisala šest nacionalnih parkova sa svog spiska najugroženijih.

XS
SM
MD
LG