Linkovi

Sloboda štampe u svetu - 2002-03-26


Komitet za zaštitu novinara, èije sedište je u Njujorku, objavio je da je osmoro od 37 ubijenih novinara, živote izgubilo dok su izveštavali iz Avganistana. Trojica novinara su ubijena 11. novembra, tokom napada Talibana na jedan konvoj vozila Severnog Saveza, dok su drugu èetvoricu ubile naoružane osobe koje su ih izvukle iz drugog konvoja, 8 dana kasnije. Još jedan novinar umro je od posledica povreda zadobijenih 1999. godine. Tokom prošle godine, 3 novinara su ubijena u Kolumbiji, dok su po 2 novinara izgubila živote u Alžiru, na Filipinima, na Tajlandu, u SAD i u Jugoslaviji.

U izveštaju se navodi da je najveæi broj novinara, koji su ubijeni tokom 2001. godine, živote izgubio u znak odmazde pošto su u svojim zemljama izveštavali o osetljivim temama, kao što su državni kriminal i korupcija. Pored ubijenih, krajem prošle godine 118 novinara nalazilo se u zatvorima u razlièitim zemljama, što takodje predstavlja poveæanje u odnosu na prethodnu godinu, kada se 81 novinar nalazio u zatvoru.

Veæ treæu godinu Kina se nalazi na vrhu liste zemalja koje hapse novinare, sa ukupno 35 novinara u zatvorima. Sve u svemu, izveštaj o slobodi štampe u svetu koji je pripremio Komitet za zaštitu novinara, navodi oko 600 sluèajeva ugušivanja medija u 137 zemalja – što obuhvata ubistva, napade, hapšenja, zlostavljanja i cenzuru.

U izveštaju se posebno skreæe pažnju na tri žemlje – Burmu, Kolumbiju i Siriju – za koje se tvrdi da u njima novinari rade pod sve opasnijim uslovima. Izveštaj se kritièki osvræe i na Zimbabve, gde je vlada iskoristila brigu za nacionalnu bezbednost, kako bi opravdala nova ogranièenja slobode štampe. U izveštaju Komiteta za zaštitu novinara posebno se pominje amerièki Državni Sekretarijat zbog neuspešnog pokušaja da cenzuriše jedan izveštaj Glasa Amerike, krajem septembra prošle godine, u kome su korišæeni odlomci intervjua sa vodjom Talibana – mulom Muhamedom Omarom.

XS
SM
MD
LG