Linkovi

Tajne službe razgovaraju o terorizmu - 2002-03-25


Funkcioneri ovih službi obièno ne sedaju za isti sto i ne razmenjuju informacije. Ali to se upravo dogadja u Sankt Peterburgu. Više od stotinu predstavnika obaveštajnih i bezbednosnih službi iz skoro 40 zemalja okupilo se radi razgovora o tome kako da najbolje saradjuju u borbi protiv terorizma. Medju uèesnicima su funkcioneri ruske Federalne bezbednosne službe - FSB-a - amerièke Centralne obaveštajne agencije i Federalnog istražnog biroa, britanske službe MI-5, kao i predstavnici obaveštajnih službi iz Kine, Evrope i Centralne Azije.

U svom uvodnom govoru direktor FSB-a, Nikolaj Patrušev, rekao je da ova konferencija otvara novo poglavlje u odnosima izmedju tajnih službi. Od teroristièkih napada na Sjedinjene Države, prošlog septembra, bezbednosne službe širom sveta našle su se na prvoj liniji fronta u borbi protiv èesto nedovoljno poznatog sveta medjunarodnog terorizma. Cilj konferencije u Sankt Peterburgu jeste otvaranje vrata veæoj razmeni informacija i veæoj saradnji u toj antiteroristièkoj kampanji.

U svojoj poruci upuæenoj uèesnicima konferencije, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da terorizam predstavlja, kako se izrazio, ”nezapamæenu opasnost“ za svetsku zajednicu. On je upozorio da ni jedna država ne može da se nada da æe se sama efikasno suprotstaviti toj opasnosti. Predsednik Putin se posebno potrudio da pozdravi kampanju protiv terorizma koju su povele Sjedinjene Države, i ponudi rusku saradnju. On je pozdravio i kampanju u Avganistanu, pa èak i dolazak amerièkih snaga u neke od centralnoazijskih zemalja. Ali predsednik Putin i drugi svetski lideri izražavaju zabrinutost zbog moguænosti da Sjedinjene Države samostalno prošire svoju antiteroristièku kampanju.

Mnoge posebno zabrinjava moguænost amerièkog napada na Irak. Predsednik Putin je više puta rekao da rat protiv terorizma mora biti deo svetskog nastojanja u koje bi trebalo da budu ukljuèeno više zemalja.

XS
SM
MD
LG