Linkovi

Francuska protiv smrtne kazne teroristi - 2002-03-20


Za èetiri od šest taèaka optužnice protiv Zakarije Musavija, predviðena je moguænost smrtne kazne. Sjedinjene Države su saopštile da æe 29. ovog meseca odluèiti da li æe zatražiti smrtnu kaznu u ovom sluèaju.

U pismu koje su tužioci uputili porodicama žrtava napada izvršenih 11. septembra, nagoveštava se da æe tražiti smrtnu kaznu ukoliko to odobri Sekretarijat za pravosuðe. Odgovor Francuske vlade je stigao u pismu koje je organizacijama za ljudska prava uputila ministarka pravosuða Mariliz Lebranšu.

Organizacija “Amnesti internešenal” navodi da se u pismu ukazuje da bi Francuska mogla da promeni svoj dogovor sa vlastima Sjedinjenih Država - ukoliko informacije dobijene od Francuske budu upotrebljene kao opravdanje za smrtnu kaznu.

Amerièki tužilac Robert Spenser u Francuskoj prikuplja dokaze - sa dozvolom francuskih vlasti. Spenser je pokušao da razgovara sa Musavijevim bratom, koji je odbio razgovor i sa majkom, koja meðutim nije došla na zakazani sastanak. Zakarija Musavi je uhapšen u avgustu prošle godine u Sjedinjenim Državama - zbog prekršaja u vezi sa useljenjem, ali je potom optužen i u vezi sa teroristièkim napadima 11. septembra.

Francuska i druge evropske države su ukinule smrtnu kaznu i kritikuju Sjedinjene Države što i one to ne uèine.

XS
SM
MD
LG