Linkovi

Konferencija u Meksiku o finansiranju razvoja u siromašnim zemljama - 2002-03-19


Desetine grupa iz Meksika i drugih zemalja imaju svoje predstavnike u Montereju i mnogi od njih uèestvuju u mirnim diskusijama na paralelnim sastancima u gradu. Meksièki ministar inostranih poslova Horhe Kastaneda je rekao da su svi dobrodošli, ukoliko ostanu mirni:

On kaže da meksièke vlasti prihvataju marševe i demonstracije i da su uverene da nasilje može biti izbegnuto. Kastaneda istièe da vlada predsednika Visentea Foksa pozdravlja raznolika gledišta i da je svako ko želi da dodje u Monterej da izrazi takva gledišta dobrodošao.

Veæina organizatora protesta je saopštila da su došli da demonstriraju mirno protiv, kako je oni vide, ove lažne konferencije. Ektor de la Kueva, iz grupe Socijalna alijansa, kaže da bogate zemlje koje su poslale svoje predstavnike na ovu konferenciju ne nude dovoljno. On kaže da kolièina novca o kojoj se diskutuje na konferenciji Ujedinjenih nacija ne znaèi ništa više do nekoliko mrva za siromašne.

De la Kueva nije jedini koji iznosi tu kritiku. Lideri razlièitih grupa zagovornika siromašnih se žale da bogate zemlje uèestvuju na ovom skupu u Montereju u propagandne svrhe, a da ga ne shvataju kao ozbiljan pokušaj da se bore protiv siromaštva.

Amerièki milijarder Džordž Soros se prikljuèio onima koji su izrazili negodovanje. On istièe da kolièina strane pomoæi koju je obeæala administracija predsednika Buša, odnosno pet milijardi dolara tokom sledeæe tri godine, predstavlja samo malo više od dvostrukog iznosa sredstava koje æe on izdvojiti u dobrotvorne svrhe u istom periodu. Medjutim, mnogi predstavnici medjunarodnih humanitarnih organizacija brane tu konferenciju zbog toga što ona obezbedjuje mehanizme putem kojih se bogate zemlje obavezuju na pomoæ u nastojanju da se iskoristi siromaštvo. Branioci konferencije takodje primeæuju da je cilj ovog skupa da se finansije usmere ka rezultatima, umesto da se novac ulaže u programe koji nisu efikasni.

XS
SM
MD
LG