Linkovi

Tenet: Al kaida idalje predstavlja globalnu pretnju - 2002-03-19


Tenet je ukazao da su antiteroristicki napori dovelo do hapsenja preko 1300 ekstremista u vise od sedamdeset zemalja, za koje se veruje da su povezani sa teroristickom mrezom Al kaida. Medjutim u danasnjem svedocenju pred senatskim odborom za oruzane snage on je istakao da su lideri Al kaide jos uvek na slobodi i da pokusavaju da se pregrupisu i nastave sa teroristickim aktivnostima. I pored toga sto je najveca vojna operacija u Avganistanu, koju su predvodila Sjedinjene Drzave zavrsena, direktor CIE je ukazao da su pobunjenici jos uvek prisutni u delu zemlje u blizini granice sa Pakistanom.

“U istocnim pokrajinama duz granice sa Pakistanom jos uvek postoje dzepovi u kojima se skrivaju pripadnici Talibana i Al kaide i mi jos uvek moramo da ih gonimo. To znaci da posao jos uvek nije zavrsen. Ulazimo u drugu fazu koja je prakticno jos teza posto se, po svemu sudeci, radi o manjim jedinicama cija je namera da operisu protiv nas u klasicnom geriliskom formatu“, rekao je Dozrdz Tenet.

Dzordz Tenet je takodje govorio i o vezi Al kaide i Iraka, koji je americki predsednik Dzordz Bus oznacio kao deo osovine zla u kojoj su još Iran i Severna Koreja.

“Bagdad veæ dugo podrzava teroriste, menjajuæi svoje mete u skladu sa izmenama svojih prioriteta i ciljeva. Irak je takodje imao kontakte sa Al kaidom. Njihove veze su mozda bile ogranicene razlièitim ideologijama, ali i jedni i drugi gaje zajednicku netrpeljivost prema SAD na osnovu cega je saudijska kraljevska porodica sugerisala da je takticka saradnja izmedju njih moguca“, rekao je direktor CIE.

Dzordz Tenet je izrazio uverenje da iracki lider Sadam Husein nastavlja sa programom razvoja nuklearnog oruzja.

XS
SM
MD
LG