Linkovi

Borbe u Avganistanu - 2002-03-18


Govoreæi u amerièkoj bazi Bagram, general Tomi Frenks proglasio je operaciju u istoènom Avganistanu - nazvanu ”Anakonda“ - nesumnjivim i apsolutnim uspehom. Ali general Frenks je rekao da je ostalo još posla kako bi se Avganistan oèistio od snaga Talibana i al-Kaide. U skladu sa amerièkom praksom on nije hteo da diskutuje buduæe operacije u ratu, ali je izneo predvidjanje da bi po obimu mogle biti sliène operaciji ”Anakonda.“

Ta operacija poèela je drugog marta, na teškom terenu doline Šah-i-Kot i okolnih planina Arma, u pokrajini Paktia. Velike amerièko-avganistanske snage, kojima se pridružio izvestan broj evropskih i kanadskih vojnika, ušle su u tu oblast kako bi iz nje isterale preostale snage al-Kaide i Talibana. Poslednjih dana koalicione trupe pretražuju peæine, tragajuæi za obaveštajnim podacima, telima poginulih i naoružanjem.

Amerièki funkcioneri tvrde da je u ofanzivi ubijeno oko 800 protivnièkih boraca. Medjutim, avganistanski komandanti kažu da su našli mnogo manji broj tela, što je izazvalo nagadjanja da su neki od boraca uspeli da se izvuku, možda sa namerom da se ponovo grupišu na drugom mestu.

XS
SM
MD
LG