Linkovi

Nov sistem za upozorenje na teroristièke napade u SAD - 2002-03-12


U novom petostepenom sistemu, zelena oznaèava najniži nivo opasnosti, a crvena najviši. Izmedju su plava, žuta i narandžasta boja koje, tim redom, ukazuju na poveæanje nivoa rizika od teroristièkog napada. Šef kancelarije za domaæu bezbednost Tom Ridž izjavio je da je u SAD trenutno na snazi žuti stepen, koji ukazuje na znatnu opasnost od napada... U intervju TV mreži CBS Tom Ridž je izjavio da æe nov sistem upozorenja omoguæiti vlastima da proglase razlièite stepene pripravnosti u razlièitim delovima zemlje:

”Zahvaljujuæi fleksibilnosti sistema, ukoliko dobijemo verodostojne, èvrste informacije koje ukazuju da je specifièni industrijski sektor, ili objekat, u odredjenom delu zemlje posebno izložen opasnosti od teroroistièkih napada, tu zajednicu ili kompaniju možemo staviti na veæi stepen pripravnosti nego ostatak zemlje.“

Sistem je razvijen posle žalbi nekih agencija za sprovodjenje zakona da su prethodna upozorenja, koja su savezne vlasti izdavale o moguæim teroristièkim napadima, alarmirala amerièku javnost ne dajuæi joj, medjutim, bliže podatke... Bivši dikrektor Centralne obaveštajne agencije, Džejms Vulsi, kaže da je ovaj novi plan, kojim se bojama obeležava nivo opasnosti, slièan sistemu na snazi u agencijama za prikupljanje obaveštajnih podataka, u okviru kojeg se rangira vrsta informacija i izvor informacija.

”Vlada je suoèena sa dilemom: mora da upozori javnost, a ne može da joj stavi na uvid sve informacije. Ima stvari koje vlasti jednostavno ne smeju da obelodane, dok istovremeno ne mogu ni da uskrate infromacije u sluèaju da postoji velika verovatnoæa da nešto može da se desi. Mislim da je ovo dobar kompromis i ja ga svesrdno podržavam.“

Novi sistem upozorenja je veæ stupio na snagu u saveznim agencijama. Šef kancelarije za domaæu bezbednosti Tom Ridž je apelovao na lokalne i uprave saveznih država da ga takodje usvoje.

XS
SM
MD
LG