Linkovi

SAD pomažu Gruziji u borbi protiv terorista - 2002-02-28


Sekretarijat za odbranu umanjuje važnost napomena o hitnosti otvaranja amerièkih vojnih odnosa sa Gruzijom. Viši portparol Pentagona, Viktorija Klark, sugeriše da se radi o uobièajenim vezama - veoma sliènim vojnoj razmeni kakvu Sjedinjene Države imaju sa nizom država.

“Veoma cenimo uèestvovanje Gruzije u globalnom ratu protiv terorizma. Cenimo i naše vojne odnose sa Gruzijom, koji su jasno poèeli pre 11. septembra i uvek smo bili i ostajemo predani njihovim težnjama da poboljšaju svoju unutrašnju bezbednost.”

Meðutim, jedan visoki vojni zvaniènik, pod uslovom da ne bude imenovan, rekao je novinarima da Gruzija s nestrpljenjem èeka poèetak programa. Isti zvaniènik je priznao da je interes Sjedinjenih Država da zadovolje neke gruzijske vojne potrebe dobio na hitnosti, zbog toga što Vašington veruje da je prisustvo teroristièke organizacije “Al kaide” u toj zemlji sve veæe otkako su Sjedinjene države napale “Al kaidu” u Avganistanu. Taj visoki zvaniènik je predoèio da æe predloženi program obuke i opremanja u Gruziji, meðutim, biti ogranièen i nipošto slièan sadašnjim daleko veæim antiteroristièkim manevrima u kojima uèestvuju amerièke trupe na Filipinima.

Pored amerièkih armijskih i vazduhoplovnih instruktora koji æe biti upuæeni u Gruziju, isti zvaniènik je rekao da bi paket o kojem se pregovara mogao da obuhvati i odreðenu kolièinu oružja, uniformi i druge vojne opreme. To bi bio dodatak na deset helikoptera koji su bez naoružanja upuæeni u Gruziju oktobra prošle godine, kao pomoæ gruzijskoj vojsci u rešavanju problema pokretljivosti snaga. Viši vojni zvaniènik je rekao da se oèekuje da još dva helikoptera budu upuæena u Gruziju iz Turske, dodavši da je dogovor u helikopterima sklopljen pre teroristièkih napada 11. septembra u Sjedinjenim Državama.

Isti zvaniènik je takoðe objasnio da je dogovor razmotren i sa ruskim vlastima, koje javno izražavaju bojazan zbog amerièko-gruzijske vojne saradnje. Visoki vojni zvaniènik je priznao da bi ceo aranžman - kako je doslovno rekao - “mogao da pomeri prag ruskog pristajanja na našu prisutnost u njihovom dvorištu do same granice”, zakljuèivši da on ipak ne ugrožava Rusiju, uz naglasak da je to na posletku nešto što traži Gruzija.

XS
SM
MD
LG