Linkovi

Buš informisao Kongres o svom putovanju u Aziju - 2002-02-28


Predsednik je sa kongresnim liderima proveo više od sata tokom doruèka u Ovalnoj kancelariji Bele kuæe. Lider republikanske veæine u Predstavnièkom domu, Denis Hastert, izjavio je da je predsednik Buš govorio o svom prošlonedeljnom putovanju u Aziju, gde je ponovo izneo svoje strepnje zbog proizvodnje oružja u Severnoj Koreji, podržao ekonomske reforme u Japanu i zatražio od kineskih lidera da prekinu proganjanje vernika. Hastert je rekao da ih je predsednik takoðe upoznao sa najnovijom situacijom u ratu protiv terorizma.

“Naravno da nas je izvestio o istoènoj Aziji, o svojem putovanju u Koreju, Japan i Kinu. Govorio je i o sitruaciji u Avganistanu i Pakistanu i svojim utiscima.”

Lider veæine u Predstavnièkom domu Hastert je rekao da je predsednik govorio i o budžetskom predlogu koji je uputio Kongresu i o tome šta æe kongresmeni èiniti u vezi sa rokom za usvajanje budžeta. Lider senatske manjine, republikanac Trent Lot je izjavio da redovni nedeljni doruèak sa predsednikom doprinosi, kako je rekao, “dobrom tonu” predsednikovih odnosa sa Kongresom, pogotovo u periodu priprema za važan mesec usvajanja budžeta.

“Za predsednika je dobro da nam se obrati i proðe kroz ono što se dogaða u ratu protiv terora i inostranoj politici, ali i da meðusobno razmotrimo domaæi dnevni red.”

Senator Lot je objasnio da su lideri razmotrili redosled poteza za usvajanje predsednikovog budžetskog predloga koji obuhvata i velika poveæanja troškova za odbranu i unutrašnju bezbednost. Lider senatske veæine, demokrata Tom Dešl je izjavio da se takoðe nada da æe se postiæi dogovor u pogledu reforme finasiranja kampanje, predsednikovog energetskog plana i njegovog zahteva za unapreðenje trgovinskih ovlašæenja, koje bi predsedniku omoguæilo da dogovori ugovore sa inostranstvom - koji bi se izneli pred Kongres na jednostavan postupak usvajanja.

“Ima mnogo toga da se uradi u bliskoj buduænosti. Ovo je bio veoma srdaèan i takoðe, veoma produktivan sastanak, dobra diskusija, razmena gledišta i uporeðivanje beleški o tome dokle smo stigli sa mnoštvom važnih zakonskih dokumenata.”

Lider manjine u Predstavnièkom domu, Dik Gephard, izjavio je da demokrate takoðe vrše pritisak na predsednika da u jeku ekonomske recesije proširi zdravstveno osiguranje za nezaposlene radnike.

XS
SM
MD
LG