Linkovi

Buš i energetska politika - 2002-02-26


Najsporniji aspekt predsednikovog energentskog plana je proizvodnja nafte. Predsednik želi da Kongres odobri eksploataciju nafte u zaštiæenom prirodnom rezervatu na Aljasci. Demokrate optužuju predsednika, koji je godinama radio u naftnoj industriji u Teksasu, da je zaintereosvaniji za proizvodnju nego za štednju energije. Predsednik uzvraæa da je proizvodnja potrebna koliko i štednja.

“Svaka zdrava, sveobuhvatna energetska politika mora da teži i poveæanju proizvodnje i smanjenju potrošnje.“

Da bi naglasio elemente štednje energije u svom energetskom planu, predsednik Buš je pozvao amerièke proizvodjaèe automobila da izlože svoje najnovije ekonomiène automobile. Automoblski proizvodjaèi su pretvorili deo prilaza Beloj kuæi u parkiralište sa raznim vozilima sa dve rste pogona - benzinskim i elektriènim. Predsednik Buš je ukazao da je ta tehnologija koju Bela kuæa snazno podržava - kljuè energetske buduænosti Amerike.

“Važno je da Amerikanci upamte dok mi debatujemo o energetskom zakonskom predlogu da Amerika uvozi preko pedeset odsto potrebne nafte, više od deset miliona barela dnevno. I ta brojka raste.“

Predsednik Buš je ponovo naglasio da je ta zavisnost od strane nafte postala pitanje nacionalne bezbednosti jer neke zemlje koje obezbedjuju naftu nisu prijatelji Sjedinjenih Država. Predsednik je predoèio da je podrška Bele kuæe istraživanju i razvoju alternativnih goriva od bitne važnosti.

“Transportni sektor troši više od dve treæine celokupne nafte koja se troši u Sjedinjenim Državama zbog èega svaki napor da se smanji potrošnja mora ukljuèiti proizvodnju ekonomiènijih automoibla i kamiona.“

Predsednik Buš takodje predlaže poreske olakšice u iznosu od preko tri milijarde dolara onima koji kupe te visoko tehnološke “hibridne“ automobile. Senat se vraæa sa prazniènog odmora danas i oèekuje se da æe senatori ubrzo poèeti debatu o tome i drugim aspektima zakonskog predloga o energiji.

XS
SM
MD
LG