Linkovi

Petriè traži pomoæ u hvatanju Karadžiæa i Mladiæa - 2002-02-26


Volfgang Petriè, Austrijanac oštrog stila, najviši medjunarodni funkcioner zadužen za nadzor nad BiH je nestrpljiv i želi da dvojica optuženika za ratne zloèine budu uhapšena. Veruje se da se Radovan Karadžiæ krije u planinama istoène Bosne, u blizini crnogorske granice. Gospodin Petriè je u prošlosti kritikovao NATOm predvodjeni SFOR zbog toga što ne èini dovoljno da bi uhapsio Karadžiæa. Prošle nedelje Petriè je izjavio da zemlje koje imaju vojnike u sastavu SFOR-a strahuju da bi misija sa ciljem hapšenja Karadžiæa mogla da dovede do krvoproliæa.

Medjutim, Petriè nije imenovao te zemlje. Sa druge strane, veruje se da se general Mladiæ; krije u Jugoslaviji. Glavni tužilac Haškog suda, Karla del Ponte, navela je da je on u Beogradu i da ga štite elementi Vojske Jugoslavije. Jugoslovenskji predsednik Vojislav Koštunica je, medjutim, izjavio da Mladiæ nije u Jugoslaviji, dok je predsednik vlade Srbije Zoran Djindjiæ rekao u intervjuu nemaèkom nedeljniku Der Špigl da nije spreman da pošalje svoju policiju da uhvati Mladiæa jer bi to moglo da dovede do gradjanskog rata u Srbiji. Volfgang Petriè, koji kaže da je sramota da se Karadžiæ i Mladiæ i dalje nalaze na slobodi, isfrustriran je reagovanjem Beograda.

”Radi se o oklevanju koje nije prihvatljivo u medjunarodnoj zajednici. Mislim da je potrebno da srpske vlasti pokažu veæu aktivnost i to je moja poruka predsedniku Koštunici i premijeru Djindjiæu.“

Visoki predstavnik medjuanrodne zajednice u BiH kaže da èinjenica da su dvojica optuženika za ratne zloièine i dalje na slobodi ometa nastojanja za pomirenjem u BiH. Pošto je, kako izgleda, sa rezignacijom prihvatio neaktivnost medjunarodnih mirovnih snaga u potrazi za Karadžiæem, Petriè sada insistira da ga uhvate lokalne vlasti u regionu.

”Mislim da je to obaveza lokalnih vlasti - da tragaju za navodnim ratnim zloèincima. To nije u prvom redu zadatak medjunarodne zajednice. Želimo da na tom polju vidimo više lokalnih inicijativa.“

Republika Srpska je jedini deo bivše Jugoslavije gde nijedna osoba osumnjièena za ratne zložine do sada nije uhapšena. Medjutim, Republika Srpska je nedavno usvojila zakon o sarednji sa Haškim sudom a ranije ovog meseca vlada je pozvala sve osumnijièene za ratne zloèine, koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske da se dobrovoljno predaju Haškom sudu.

XS
SM
MD
LG