Linkovi

Sudjenje Miloševiæu - 2002-02-22


Fehim Eljšani kaže da su srpske snage napale njegovo selo dan posle poèetka Nato bombardovanja Jugoslavije, 24. marta 1999. On je sudu Ujedinjenih nacija rekao da su Srbi ušli u selo sa namerom da poèine genocid, jer su želeli da unište kosovske Albance.

Eljšani je odbio da Miloševiæa gleda u oèi, ali je optužio bivšeg predsenika da je odgovoran za niz ubistava, paljevina i pljaèki u selu Nogavac. On tvrdi da su srpske snage spalile tri starice u njihovim kuæama, a da je u svom dvorištu video sedam naslaganih leševa. Svedok je opisao kako su on i njegova žena bili sakriveni u podrumu, dok su se u selu èule eksplozije. On tvrdi da se jedan srpski policajac pojavio na vratima podruma i da im je pretio nožem da æe ih zaklati. Ali u tom momentu, po njegovim navodima, dva srpska policajca koja su ga poznavala ušla su u kuæu i spreèila da bude ubijen.

Eljšanijevo svedoèenje usledilo je pošto je još jedan Albanac, Agim Zeæiri, zbog bolesti odbio da odgovara na unakrsno ispitivanje Miloševiæa. Eljšani nije želeo da popusti pred Miloševiæevim pritiskom. Na pitanje kakve su bile njegove veze sa Oslobodilaèkom vojskom Kosova, èije pripadnike je MIloševiæ opisao kao teroriste, Eljšani je rekao da sa njima nije imao nikakve veze. Kada je Miloševiæ sugerisao da su eksplozije u selu imale veze sa bombardovanjem Natoa, Eljšani je rekao da je avione Natoa video tek nekoliko dana posle masakra i da Miloševiæ dobro zna ko je odgovoran za ubistva u selu pošto ih je naredio.

XS
SM
MD
LG