Linkovi

Koštunica oštro kritikovao Haški tribunal - 2002-02-19


Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica ne veruje da æe neko od optuženih za ratne zloèine biti isporuèen Haškom tribunalu dok ne bude donet Zakon o saradnji sa tim sudom i tvrdi da Vojska ne štiti generala Ratka Mladiæa jer on, kako je rekao, nije u Jugoslaviji. Na konferenciji za novinare predsednik Koštunica povodom poèetka suðenja Slobodanu Miloševiæu izrekao je veoma oštre kritike na raèun Haškog Tribunala, nazivajuæi ga revolucionarnim i politikantskim. ”Taj sud lièi na sve, ali ponajmanje na sud i ne mogu da se otmem utisku da u prvim pravnim radnjama u postupku protiv Miloševiæa nema mnogo prava ali ima užasno mnogo plitke, dajdžestirane, površne i krivotvorene kvaziistorije, ima politikanstva i hipokrizije,“ rekao je Koštunica.

Jugoslovenski predsednik smatra bitnim da Haški sud nama piše istoriju i da moramo uèiniti sve kao država da utièemo na pisanje te istorije ”Uveren sam da država u Hagu ne treba da brani Miloševiæa nego sebe i svoje interese,“ rekao je Koštunica.

Pored ovoga, jugoslovenski predsednik potvrdio je da æe predstavnik njegove stranke uèestovati u radu današnjeg sastanka Predsedništva DOS–a na kome æe se pored rekonstrukcije srpske vlade i sprovoðenju reformi, razgovarati i o Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom. Taj Zakon bi, po Koštunuèinim reèima, trebalo da bude usvojen vrlo brzo jer æe za njega u saveznoj Skupštini glasati i koalicioni partneri iz Crne Gore. Vojislav Koštunica izrazio je optimizam u pogledu opstanka zajednièke države i ocenio da u Crnoj Gori i u Srbiji ne sme da bude ni pobednika ni pobeðenih. ”Ukoliko bude postignut politièki dogovor o redefinisanju federacije onda bi taj dokument bio pretoèen u novi ustav države o kojem bi se izjašnjavali parlament zajednièke države i parlamenti njenih èlanica, a zatim bi bili održani izbori za nove zajednièke organe,“ rekao je Koštunica, tvrdeæi da najnovije vesti iz Evropske unije nisu neoèekivane. ”Još malo strpljenja i mislim da možemo sa razlogom i sa puno optimizma reæi da se Srbija i Crna Gora nalaze pred svojim novim poèetkom u istoriji zajedništva koje nikad nije prekidano niti dovoðeno u pitanje,“ rekao je jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica.

XS
SM
MD
LG