Linkovi

Vojna saradnja SAD - Indija - 2002-02-19


Pošto se susreo sa kljuènim funkcionerima indijske vlade i odbrane, ministrom inostranih poslova Džasvantom Singom, ministrom odbrane Džordžom Fernandesom, Savetnikom za nacionalnu bezbednost Bradžešom Mišrom, i naèelnikom generalštaba Padmanabanom, general Rièard Majers je izjavio da su dobri vojni odnosi izmedju Indije i Sjedinjenih država važni za borbu protiv globalnog terorizma i održavanje stabilnosti u Aziji. Majers je ocenio da su vojne veze izmedju dve zemlje procvetale. ”Proširujemo saradnju naših oružanih snaga i transformišemo odnose u cilju jaèanja borbe slobodnog sveta protiv terorizma,“ rekao je Majers.

Put generala Majersa u Indiju usledio je posle niza poseta visokih amerièkih mornarièkih i pešadijskih zvaniènika i poslednja dva meseca. U decembru, dve zemlje su izvele jednonedeljne zajednièke mornarièke manevre u Indijskom okeanu. U planu su sliène vojne vežbe u koje bi bile ukljuèene pešadija i avijacija. Vojna saradnja Nju Delhija i Vašingtona obustavljena je posle indijskih nuklearnih testova 1998. godine, ali je u prošloj godini ponovo poèela. Indija sada planira prvu veæu kupovinu vojne opreme od amerièke vlade. General Majers kaže da æe tim amerièke vojske koji dolazi u Indiju krajem nedelje finalizovati dogovor o prodaji radara za detekciju oružja. Prodaja ostalih tipova opreme oèekuje se u buduænosti. General Majers je istakao u obraæanju novinarima da se amerièke trupe u Avganistanu neæe mešati u zategnute odnose Indije i Pakistana, veæ da æe se i dalje koncentrisati na borbu protiv terorizma. On je ocenio da su vojne operacije nanele velike gubitke teroristièkoj infrastrukturi, ali da pretnja globalnoj stabilnosti i dalje postoji.

”Mislim da još postoji pretnja iz Avganistana,“ rekao je Majers. ”Neki visoki zvaniènici amerièkog Kongresa izjavljuju da je rat u osnovi završen, ali po mom mišljenju on je tek poèeo. Kao što znamo al Kaida operiše u 60 zemalja, a Avganistan je samo jedna od njih.“

General Majers je najavio da æe amerièke trupe ostati u Avganistanu dok ne zarobe dodatni broj vodja Talibana i al Kaide, te dok ta ratom razorena zemlja ne postane bezbednija.

XS
SM
MD
LG