Linkovi

Hoæe li biti novih putnika za Hag? - 2002-02-14


Srpski ministar pravde Vladan Batiæ pozvao je optužene za ratne zloèine da se dobrovoljno predaju tom Haškom sudu i tako, kako je rekao, demonstriraju patriotsku svest a da je vlada spremna da im pruži garancije za odbranu sa slobode. Bivši naèelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i optuženik Haškog tribunala general Dragoljub Ojdaniæ izjavio je da se neæe dobrovoljno predati tom sudu. Bivši šef srpske tajne policije Jovica Stanišiæ izjavio je da neæe svedoèiti pred Haškim tribunalom a na pitanje da li je imao neke kontakte sa predstavnicima tog suda, odgovorio je: Mnogo me pitate.

Predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju i bivši naèelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momèilo Perišiæ izjavio je da od njega niko nije tražio da se pojavi kao svedok na suðenju Slobodanu Miloševiæu u Hagu, a zatim poruèio da na njega ne raèunaju niti kao javnog, niti kao tajnog svedoka.

Srpski premijer Zoran Ðinðiæ kaže da su procesi u Hagu javni i na njima optuženi mogu dokazati da nisu krivi. Ako su krivi, neæe valjda da se kriju kao babe po Srbiji i da narod pati zbog toga, rekao je Ðinðiæ. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami uputio je povodom najave novih isporuèivanja Haškom tribunalu da sve oblike saradnje treba definisati zakonom, u protivnom svaki put proizvodi se kriza što nije dobro.

Saradnik Instituta G17 Dušan Pavloviæ ocenjuje da æe graðani Jugoslavije još izvesno vreme biti isporuèivani Haškom tribunalu bez zakona, a trenutak isporuke biæe odabran u skladu sa interesnim kriterijumom.

XS
SM
MD
LG