Linkovi

SAD nude bezuslovni dijalog Severnoj Koreji - 2002-02-13


Visoki funkcioneri u Seulu, koji odavno pokušavaju da namame Severnu Koreju iz njene samonametnute izolacije, bili su - prema nekim izveštajima - iznenadjeni i uznemireni oštrom izjavom predsednika Buša o severnokorejskoj vladi. Ali tokom juèerašnjeg pojavljivanja pred senatskim Odborom za budžet, sekretar Pauel je rekao da æe predsednik Buš, kada iduæe nedelje bude posetio Seul, pokazati svoju podršku južnokorejskoj politici ublažavanja zategnutosti sa Severnom Korejom i izneti sopstveni poziv Pjongjangu za otpoèinjanje dijaloga:

TAPE

”Spremni smo da razgovaramo sa Severnokoreancima,“ rekao je sekretar Pauel. ”Spremni smo za dijalog, bilo gde i bez ikakvih preduslova. Ponavljam to ovog jutra, a to æe uèiniti i predsednik iduæe nedelje u Koreji. Nadamo se da æe Severna Koreja to prihvatiti. Mi želimo dijalog. Ali istovremeno neæemo negirati oèiglednu istinu o prirodi tog režima,“ dodao je Kolin Pauel.

U svom govoru u Kongresu, 29. januara, predsednik Buš je rekao da je Severna Koreja režim koji se naoružava raketama i oružjem za masovna uništavanja dok istovremeno izgladnjuje sopstveni narod. Kolin Pauel je izneo senatorima da se administracija neæe ustruèavati od ukazivanja na prirodu vlade u Pjongjangu i na njene aktivnosti, za koje je rekao da nisu u interesu civilizovanog sveta. Ali on je takodje rekao da administracija i dalje podržava okvirni sporazum sa Pjongjangom, iz 1994. godine o zamrzavanju severnokorejskog nuklearnog programa u zamenu za isporuke nafte i primetio da su Sjedinjene Države bile i da æe nastaviti da budu najveæi isporuèilac pomoæi u hrani Severnoj Koreji.

Amerièki državni sekretar je rekao da æe predsednik Buš u Seulu izneti svoju nadu da æe Severnokoreanci jednoga dana imati život kakav imaju njihovi južni susedi i da æe moæi da se nadje put da te dve zemlje - kako je rekao - ”opet budu jedan narod.“

Kolin Pauel, koji je u Senatu branio budžetski predlog administracije za iduæu godinu, rekao je da se ne radi o ratnom budžetu uprkos predloženom krupnom poveæanju budžeta za odbranu. On je dodao da pred predsednikom ne stoji nikakav plan da se zarati sa zemljama koje je ubrojio u ”osovinu zla.“

XS
SM
MD
LG