Linkovi

Reakcije na poèetak sudjenja Miloševiæu - 2002-02-13


Sadašnja opoziciona Socijalistièka partija, èiji je Miloševiæ bio voða dok je u proteklih 12 godina bila na vlasti, smatra da meðunarodna zajednica u Hagu sudi srpskom narodu i da je bivši predsednik Slobodan Miloševiæ optužen za patriotizam. Tim povodom savezni poslanik Socijalistièke partije Živorad Igiæ kaže da je narod išao uz Miloševiæa da brani otadžbinu i zato je suðenje Miloševiæu, suðenje srpskom narodu.

Šef poslanièkog tima vladajuæe koalicije i potpredsednik demokratske stranke Èedomir Jovanoviæ proces Miloševiæu doživljava kao priliku za naše meðusobno rašèišæavanje sa onom vrstom agonije koju i danas izbegavamo.

Struènjak za meðunarodno pravo profesor Vojin Dimitrijeviæ ne vidi kako bi se u pravnom smislu osuda Miloševiæa mogla preneti na državu i narod. Upravo suprotno, što se bolje dokaže krivica pojedinca to je kolektivitet manje kriv, rekao je Dimitrijeviæ. To je stari trik i u tu klopku ne treba upasti, upozorava Dimitrijeviæ.

Upitan da prokomentariše suðenje Miloševiæu, srpski premijer Zoran Ðinðiæ je rekao da je za nas najvažnije da to više nije problem koji optereæuje našu zemlju.

U Beogradu se, inaèe, uveliko špekuliše ko je sledeæi od optuženih koji æe biti isporuèen Tribunalu u Hagu i da li æe se to dogoditi do kraja ove nedelje. Predsednik crnogorske Socijalistièke narodne partije Predrag Bulatoviæ izjavio je novinarima u saveznom Parlamentu da se njegova partija protivi izruèenju jugoslovenskih državljani optuženih za ratne zloèine Haškom tribunalu samo na osnovu Statuta tog Suda. Nova izruèenja mimo zakona i mimo procedure u parlamentima Srbije i Jugoslavije ne bi bila dobra, rekao je Bulatoviæ.

XS
SM
MD
LG