Linkovi

Uoèi predsednièkih izbora u Francuskoj - 2002-02-12


Predsednik Širak je ustao u odbranu svoje sedmogodišnje uprave i porekao da je poèino bilo kakve politièke prestupe. U retkom televizijskom intervjuu na francuskom televizijskom kanalu Te-Ef-1, Širak je rekao da ga je njegova strast da služi zemlji nagnala da se ponovo kandiduje za predsednièke izbore u aprilu:

”Odluku o svojoj kandidaturi, Širak je objavio juèe tokom posete Avinjonu na jugu Francuske. Èinjenica da se odluèio na reizbor nije nikoga iznenadila, ali analitièari smatraju da je odluka ubrzana zbog pada njegove popularnosti i optužbi u vezi politièkih prestupa. Predsednik Širak je porekao da su takvi faktori uticali na njegovu odluku. Takoðe je porekao da je umešan u skandal koji veæ nekoliko nedelja potresa Francusku, a u vezi je primanje mita od poslova za stambenu izgradnju pre deset godina.

U svojim nedavnim intervjuima, bivši politièar Širakove Stranke republikanskog zbora, Didije Šuler, je ustvrdio da je Širak bio umešan u taj skandal. Predsednik Širak je rekao da nije nikada ništa loše uradio u svojoj politièkoj karijeri, tokom koje je 18 godina vršio dužnost gradonaèelnika Pariza. Meðutim, na pitanje o navodima o nezakonitih stranaèkih finansijskih transakcija 80-tih i 90-tih, Širak je odgovorio da je onda takva praksa bila uobièajena na francuskoj politièkoj sceni i da su to èinile sve stranke.

Širakov rival æe kako se oèekuje biti socijalistièki premijer Lionel Žospen, koji tek treba da objavi svoju kandidaturu. Širak je iskoristio priliku da kritikuje fiskalnu i socijalnu politiku Žospenove vlade. Takozvana ko-habitacija konzervativnog predsednika i levièarskog premijera nije bila laka, dok poznavaoci prilika navodi da se dvojica politièara nimalo ne vole. No, Širak je rekao da poštuje premijera Žospena uprkos razlikama u ideološkim gledištima.

XS
SM
MD
LG