Linkovi

SAD nude razgovore Iranu - 2002-02-12


Iran je juèe proslavio 23. godišnjicu islamske revolucije uz velike antiamerièke demonstracije, u kojima je uèestvovalo na stotine hiljada ljudi, i oštre kritike predsednika Mohameda Hatamija na raèun amerièke politike. Ali amerièki funkcioneri kažu da dogadjaji u Teheranu nisu promenili spremnost Bušove administracije da razgovara sa Iranom, ukoliko vlada te zemlje preduzme nešto u vezi sa problemima koji izazivaju amerièku zabrinutost. Obaveštavajuæi novinare o tome, predstavnik Državnog sekretarijata Rièard Bauèer je rekao da je predsednik Buš ubrojio Iran, zajedno sa Irakom i Severnom Korejom, medju delove ”osovine zla“ zbog povezanosti te zemlje sa teroristima i razvojem oružja za masovna uništavanja, ali je dodao da administracija uzima u obzir i pozitivan razvoj dogadjaja u Iranu:

”Ima stvari koje se dogadjaju u Iranu, ima kretanja ka otvorenosti i demokratiji, koja su pozitivna i koja bi mogla da nagoveštavaju eventualno neku vrstu promene politike. Iran je preduzimao neke akcije koje smo mogli da pozitivno ocenimo, podržimo i saradjujemo u njima, kao što je bilo njihovo nastojanje u Bonu na pozivanju Avganstanaca da medjusobno saradjuju. Istovremeno, neæemo zanemarivati realnost. Iran održava veze sa teroristièkim grupama, njegovi rezultati na polju ljudskih prava su užasni, ta zemlja neprestano pokušava da razvije oružje za masovna uništavanja, naroèito nuklearno oružje, a u Avganistanu je preduzeo akcije koje smatramo mešanjem u tudje stvari, koje izazivaju nevolje,“ rekao je Rièard Bauèer.

Predstavnik Državnog sekretarijata je rekao da, bez obzira na izraze koje je predsednik upotrebio u svom govoru o stanju nacije, Bela kuæa ima - kako se izrazio - ”prilièno uravnoteženo gledište“ o Iranu. On je dodao da æe, ako tamošnje vlasti zauzmu - kako je rekao - ”nesumnjiv kurs ka modernom svetu,“ Sjedinjene Države sa zadovoljstvom razgovarati i saradjivati sa njima.

XS
SM
MD
LG