Linkovi

Administracija objavila pojedinosti predloga budžeta - 2002-02-04


Najvažniji prioriteti koji zahtevaju ovo poveæanje vojnih izdataka su rat protiv terorizma, unutrašnja bezbednost i transformacija oružanih snaga SAD. Veæi deo poveæanja vojnog vbudžeta namenjen je uveæanim izdacima za osoblje, finansiranje vojnih operacija i održavanje opreme za šta æe biti izdvojene ukupno 244 milijarde dolara. Medjutim, dokumenti koje je danas objavio Pentagon pokazuju i znatno poveæanje izdataka za nabavku nove opreme i istraživaèke projekte sa ciljem modernizovanja oružanih snaga. Za to æe ukupno biti izdvojeno 120 milijardi dolara. Medju specifiènim projektima koji se pominju u predlogu vojnog budžeta je i dalji rad na kontroverznom sistemu protivraketne odbrane, za šta bi trebalo da bude izdvojeno osam milijardi dolara.

Više od dve milijarde dolara predloženo je za modernizovanje kopnenih snaga. Taj novac bi bio upotrebljen za nabavku novih lakih oklopnih vozila namenjenih snagama za brzo rasporedjivanje i razvoju novog izvidjaèkog helikoptera, opremljenog takozvanom ”stealth“ tehhnologijom, koja ga èini nevidljivim za radare. Oko pet milijardi dolara namenjeno je nabavci 23 nova lovca, tipa F-22, opremljena istom tehnologijom, a oko èetiri miljarde za dodatne transportne avione, tipa C-17, dok je više od osam milijardi dolara izdvojeno za nove ratne brodove, ukljuèujuæi razaraèe, kao i podmornica.

Pentagon takodje predlaže da se èetiri podmornice tipa Trajdent, opremljene balistièkim raketama sa nuklearnim bojevima glavama, pretvore u brodove, koji bi mogli da nose više od 150 krstareæih raketa, kao i jedinice za specijalne operacije. Dodatna sredstva bi takodje bila izvdvojena za nabavku bespilotnih špijunskih letelica i municiju sa preciznim navodjenem, korišæenih u ratu u Avganistanu.

Glavni finansijski funkcioner Pentagona, Dov Zakajm, izjavio je da je predlog budžeta usredsredjen na potrebe koje su postale oèiglednije tokom rata protiv terorizma:

”Radi se o sposobnosti da se snage prebacuju na velike daljine, važnosti obaveètajene ativnosti, ukljuèujuæi informacije dobijene sa satelita i važnosti moderne, kako mi kažemo ”pametne“ municije, odnosno municije sa poreciznim navodjenjem.

U pismenom saopštenju, Pentagon je priznao da predlog novog vojnog budžeta znaèi znatnu izmenu, kako u ciljevima, tako i u metodima njihovog ostvarenja. Medjutim, istovremeno se istièe da, mada æe modernizacija amerièkih oružanih snaga u 21. veku predstavljati dug i težak proces, nikada nije bilo neodložnijeg trenutka da se sa njom zapoène.

XS
SM
MD
LG