Linkovi

Usvojen budžet Republike Srpske - 2002-02-01


Utvrdjivanju i izglasavanju budžeta Republike Srpske za tekuæu 2002. godinu prethodilo je stavljanje veta poslanika stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine na prethodnoj sjednici entitetskog parlamenta. Naime, ovi poslanici osporavali su predloženi budžet nezadovoljni što u budžetu nisu predvidjena posebna sredstva za povratak izbjeglica manjinskih naroda, Bošnjaka i Hrvata, u Republiku Srpsku, što su okarakterisali kao ugrožavanje nacionalnih interesa. Shodno važeæjoj proceduri, o vetu poslanika iz Federacije bio je dužan da se izjasni visoki civilni predstavnik u Bosni i Hercegovinhi, koji je odbacio njihov veto.

Budžet je poslije takve odluke visokog predstavnika utvrdjen i usvojen na juèerašjoj, posebno sazvanoj sjednici entitetskog parlamenta, sa 56 glasova poslanika srpskih stranaka, dok su protiv predloženog budžeta glasali svi poslanici stranaka iz Federacije kao i nekoliko srpskih poslanika stranaka u opoziciji. Budžet iznosi 889 miliona 954 hiljade i 200 konvertiblinih maraka, bez posebno dodatnih sredstava za realizaciju povratka izbjeglica manjinskih naroda, Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku.

Komentarišuæi danas, za program Glasa Amerike, podnošenje veta na entitetski budžet, poslanik sa liste Socijalistièke partije Republike Srpske, Krstan Jandriæ ocijenio je stav poslanika iz Federacije kao politikantski èin:

"Kad govorimo o izbjeglièkoj populaciji tu ne možemo da govorimo o srpskom narodu, bošnjaèkom narodu ili hrvatskom narodu nego zaista moramo govoriti o kategoriji izbjeglica, jer su njihove tegobe iste bez obzira iz koje su grupe naroda. Ovaj problem se mora rješavati na nivou Bosne i Hercegovine i sigurno da bi se tu izbjegla moguænost odredjenih manipulacija, kao da se neko više bori za izbjeglice iz svog naroda u odnosu na one druge.

Poslanik sa liste Socijalistièke partije Republike Srpske, Krstan Jandriæ je izneo mišljenje da iza svega toga ipak više stoji politika u smislu promocije odredjene politièke stranke nego iskrena želja da se tim ljudima pomogne.

XS
SM
MD
LG