Linkovi

Iz sveta pohvale, kod kuæe strahovanja - 2002-01-31


Evropska agencija za rekonstrukciju odobrila je Srbiji 10 miliona eura za kreditiranje malih i srednjih preduzeæa. Tim sredstvima upravlja Narodna banka Jugoslavije, ona ih dalje prosleðuje komercijalnim bankama i do sada su kreditne linije dobili Eksim banka i Novosadska banka, a danas je potpisan ugovor po kome æe Cepter banka dobiti milion eura za veoma povoljno kreditiranje malog i srednjeg biznisa.

Visoki funkcioner Evropske agencije za rekonstrukciju Rièard Cink izjavio je da je Evropska unija iznenaðena brzinom ekonomskih reformi u Jugoslaviji, naroèito promenama u bankarskom i privrednom sektoru.

Dok iz sveta stižu pohvale, domaæi ekonomisti upozoravaju da bi zapoèete reforme mogli da ugroze politièki sukobi u vladajuæoj koaliciji. Ekspert beogradskog Instituta ekonomskih nauka Stojan Stamenkoviæ i profesor Ekonomskog fakulteta Mlaðan Kovaèeviæ tvrde da bi održavanje izbora u Srbiji pre kraja ove godine nanelo veliku štetu zapoèetim promenama u privredi i pogoršalo devizni bilans zemlje. Govoreæi o politièkim tenzijama koji utièu na ekonomske reforme Stamenkoviæ je ocenio da bi eventualno smenjivanje guvernera Narodne banke Jugoslavije ili neizbor saveznog ministra finansija mogli da ugroze predstojeæe pregovore o trogodišnjem stend baj aranžmanu sa Meðunarodnim monetarnim fondom.

XS
SM
MD
LG