Linkovi

Produžen rok za pogubljenje amerièkog novinara - 2002-01-31


Pakistanski i amerièki funkcioneri su ukazali da ozbiljno shvataju pretnju novinaru “Vol strit džornel-a“ Danijelu Perlu. Isti funkcioneri veruju da su elektronsku poruku uputili otmièari jer sadrži još dve Perlove fotografije. Pakistanska vlada je izvestila da preduzima sve moguæe napore da se pronadje oteti amerièki novinar. Predstavnik pakistanske vlade general major Rašid Kureši je saopštio da je postignut napredak u istrazi i optužio je indijsku vladu da stoji iza otmice Perla da bi oklevetala Pakistan:

“Ne mogu da iznesem pojedinosti jer bi se time ugrozila istraga. Mogu, medjutim, reæi u ovoj fazi istrage da u tom sluèaju postoji indijska veza, što je za žaljenje.“

Indijska vlada je odbacila tu optužbu kao smešnu.

Oteti Danijel Perl je bio dopisnik ”Vol strit džornel-a“ iz indijskg grada Bombaja. Nestao je pre nedelju dana u pakistanskom gradu Karaèiju dok je pokušavao da ugovori nitervju sa islamskim vodjom Mubarakom Alijem Šahom Gilanijem. Gilani je navodno povezan sa teroristièkom mrezom al-Kaida Osame bin Ladena. Pakistanski predstavnik general major Rašid Kureši je naveo da je Mubarak Ali Šah Gilani uhapšen juèe i podrvrgnut ispitivanju:

“Gilani je uhapšen. Deo je istrage koja je dovela do izvesnih nagoveštaja. Ne mogu da ulazim u detalje jer ne želim da bilo ko umešan u ovaj sluèaj bude upozoren.“

Otmièari novinara Perla su, kao je reèeno, èlanovi ranije nepoznate ekstremne islamske grupe Nacionalni pokret za obnovu pakistanskog suvereniteta. Otmièari sada optužuju Perla da špijunira u korist Izraela, dok su u ranijoj poruci tvrdili da radi za amerièku Centralnu obaveštajnu agenciju. Amerièki funkcioneri i “Vol strit džornel“ naglašavaju da Perl nije nièiji špijun. Otmièari takodje prete drugim amerièkim novinarima u Pakistanu , ukoliko amerièka vlada ne ispuni postavljene zahteve. Medju tim zahtevima otmièara je povratak svih pakistanskih državljana koji su medju zatvorenim èlanovima al-Kaide pod amerièkim nadzorom da bi im se sudilo u Pakistanu. Amerièki državni sekretarijat je obnovio upozorenje amerièkim državljanima da ne putuju u Paksitan.

XS
SM
MD
LG